Bosna i Hercegovina     | 19.10.2019. 13:44 |

Okoliš, edukacija i poduzetništvo kroz interetičku suradnju osnovnih škola

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. listopada (FENA) - U Eko centru Blagaj u subotu su održane radionice za učenike osnovnih škola iz Mostara i Nevesinja na kojima su učili o važnosti ekologije, poduzetništva, kulture i biodiverziteta, ali i interetničke saradnje - pomirenja i koegzistencije na ovim prostorima. 

Glavni je cilj projekta zasnovan na interetničkoj saradnji osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj (Mostar i Nevesinje), kako bi se na jednoj strani pokazalo bogatstvo različitosti kao i bogatstvo jednakosti na drugoj, priopćio je Omladinski klub Novi val. 

U navedenim radionicama sudjelovala su 72 učenika i 8 nastavnika iz sedam osnovnih škola.

 Predviđeni plan se odnosi na poduzetničku inicijativu koja bi donosila simboličan prihod školi, školskim sekcijama ili opremila neke od nastavničkih učionica.

Prvih devet prijedloga biznis projekata koje komisija ocijeni kao najbolje, dobit će nagradu u vrijednosti od 400 dolara, što bi se koristilo isključivo za nabavku opreme, materijala ili sličnih potreba za realizaciju ideje.

Aktivnosti koje Omladinski klub Novi val provodi od 2010. godine kroz direktne aktivnosti na terenu ima za cilj spajanje učenika osnovnih škola grada Mostara i Nevesinja (bosanski, srpski i hrvatski plan i program).

- Osim projekata koje smo do sada realizirali s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, projekata sa ciljem pomirenja, dijaloga i interetničke saradnje u ovoj oblasti ima vrlo malo i upravo zbog toga naš cilj je da kroz ovaj projekt potaknemo mlade ljude da počinju razmišljati i poduzetnički - navodi se u priopćenju 'Novog vala'.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo