Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 13:26 |

Zenica obnovila ugovor o saradnji u prikupljanju otpada s Albom iz Berlina

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. oktobra (FENA) – Grad Zenica i kompanija ALBA CEE Holding GmbH iz Berlina (Njemačka) potpisali su danas novi ugovor o dugoročnoj saradnji u oblasti pružanja komunalnih usluga, čime je nastavljena njihova saradnja koja traje od 1998. godine.

Kao i prethodni koji je istekao prošle godine, novi je ugovor također potpisan na period od 20 godina.

Kako je istakao sekretar Gradske uprave Selver Keleštura, naredni će period biti razvojni te bi trebao osigurati da Zenica postane još čišći, ali i jedan od rijetkih gradova koji će imati kompletan Centar za upravljanje otpada.

-Novi ugovor ima posebno naznačenu razvojnu komponentu te precizno utvrđene rokove za realizaciju pojedinih faza projekta. Osim zahtjeva za povećanjem kvaliteta usluga, u prvih godinu dana očekuje se da cijela teritorija grada bude obuhvaćena organiziranim prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada od domaćinstava i privrednih subjekata - kazao je Keleštura.

Dodao je kako to znači da će se komunalni otpad prikupljati i u seoskim područjima, gdje do sada nije prikupljan.

Drugi važan rok, napomenuo je Keleštura, jeste da u prve tri godine trajanja saradnje bude realizirana prva faza uspostave Centra za upravljanje otpadom.

-Uspostavom Centra za mehaničko odvajanje, odnosno reciklažu otpada koji se dovozi na Regionalnu deponiju 'Mošćanica', za oko 50 posto bit će smanjene količine otpada koje se dovoze na tu deponiju. Treća faza je uspostava kompletnog tretmana otpada, što podrazumijeva biološki tretman otpada - najavljuje Keleštura. 

Grad Zenica će, dodaje, realizacijom svih navedenih ciljeva tako i suštinski postati “zeleni grad”, za što su se još ranije opredijelili.

Novim ugovorom nije predviđeno povećanje cijene usluge za domaćinstvo, koje će i u narednom periodu plaćati uslugu po kvadratnom metru stana.

Komercijalni direktor ALBA CEE Holding GmbH Berlin Maciej - Lukasz Makrutzki istakao je kako su u posljednje dvije godine intenzivno radili na pripremi za nove djelatnosti i ugovor.

-Pregovori nisu bili laki, ali mi je drago da smo došli do potpisivanja. Sada svi imamo zajednički cilj, da grad Zenicu učinimo što 'zelenijim gradom' - kazao je Makrutzki.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'