Regija

Crna Gora kupuje američka lakooklopna vozila

Agencije

PODGORICA, 23. oktobra (FENA) - Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor o nabavci lakooklopnih patrolnih vozila američke firme "Oškoša".

To su ozvaničili crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, a vlade SAD i Crne Gore sklopile su ugovor na iznos od 36.165.105 dolara za 67 vozila, prenosi Tanjug pozivajući se na CdM.

Pored visokog stepena balističke zaštite, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama, a prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine.

Bošković je poručio da je nabavka lakooklopljenih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina.

"Ovom nabavkom pripadnici VCG imat će mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom na to da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koja će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica”, istakao je Bošković.

Sa SAD dogovorili smo i donaciju vrijednu osam miliona eura za sajber koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku, naveo je Bošković.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je kazala da je potpisivanje ugovora o nabavci lakooklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.