Ekonomija     | 24.10.2019. 13:07 |

Alijagić: Brojni primjeri dobre prakse dijasporskih investicija

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Predsjednik nevladine organizacije "Naša perspektiva" Armin Alijagić izjavio je da ne postoje zvanični statistički podaci koliko je to dijaspora dosad investirala u BiH, ali da je na terenu moguće vidjeti brojne primjere dobre prakse dijasporskih investicija, odnosno uspješnih preduzeća koja otvoraju nova radnih mjesta.

Nevladina organizacija „Naša perspektiva“ partner je na USAID-ovom projketu „Diaspora Invest“ u okviru kojeg  vode Biznis centar bh. dijaspore gdje na jednom mjestu pružaju informacije i usluge podrške dijasporskim investitorima.

-  Dijaspora nam je interesantna zbog svog kapitala, ali i zbog kontakata koje imaju širom svijeta i povjeranja u stranim kompanijama. Što se tiče sektora, dijaspora dosta investira u metalski sektor i 50 posto od svih upita od bh. dijaspore se odnosi na investiranje u taj sektor. Također, interesantan je poljoprivredni sektor, turizam, tekstilna industrija, drvnoprerađivački sektor i izrada namještaja, IT sektor i drugo – kazao je Alijagić.

Na sesiji u Biznis centru bh. dijaspore u Sarajevu danas su govorili predstavnici četiri firme iz kreativnog sektora, korisnika USAID projketa Diaspora Invest koji su dobili tehničku podršku ili grant sredstva –  „Intiutiva“, „Industrial“, „Empress“ i „Poco“ .

Rialda Jašarević iz firme "Empres" je kazala da posluju u industrijskoj zoni u Zenici, te da rade nepune tri godine u oblasti tekstilne industrije.

- Napisali smo jedan projekt sa inovativnom idejom i dobili smo poticaj od USAID-a, od projekta Diaspora invest. Imali smo ideju da pored proizvodnje radne odjeće za muškarce radimo i odjeću za žene s tim da to nisu klasična odijela za žene, već odijela koja se rade od cvijetnih dezena. Vidjeli smo da na tržištu postoji velika potražnja za tim proizvodima, ali da nema firmi koje to rade – dodala je Jašarević.

Cilj ovog skupa bio je razmijeniti iskustva sa dizajnerima, proizvođačima, distributerima i drugim relevantnim akterima u sektoru o mogućnostima saradnje i povezivanja sa dijasporom. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Goražde sudjeluje u programu USAID-a 'Dijaspora Invest'

Braća Begović se vratili u domovinu, iz BiH utiču na trendove u globalnoj automobilskoj industriji

DiaLab radionica sa mladima iz dijaspore - Nova generacija može učiniti mnogo za prenos znanja

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'