Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 12:05 |

Svakodnevna neizvjesnost na Vučjaku, sve izglednije zatvaranje Bire

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 25. oktobra (FENA) - Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa osigurale su kuhane obroke za migrante na Vučjaku kod Bihaća do kraja sedmice, kada se očekuje i očitovanje Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, te sestrinskih organizacija Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o nastavku pružanja podrške ovom kampu.

-Za naredni period ne možemo ništa garantovati, jer i mi čekamo odluku o onome šta ćemo raditi u narednom periodu, odnosno da li ćemo u punom kapacitetu nastaviti podržavati ovakvu vrstu kampa. Sigurno je da ove ljude nećemo ostaviti bespomoćne, međutim jasno je da ništa ne možemo sami. Do kraja sedmice ćemo znati i u kojem ćemo obimu nastaviti pružati pomoć - rekao je Selam Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) i dalje provodi odluku o izmještanju migranata bez smještaja na Vučjak, tako da u ovom kampu trenutno boravi oko 800 ljudi.

Ugovor o iznajmljivanju prostora za Privremeni prihvatni centar "Bira" ističe 15. novembra ove godine, a vlasnik je potvrdio odbijanje zahtjeva Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za produženjem ugovora.

-Uprava Bire ovom odlukom ispoštovala je zahtjev Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu o neprodužavanju ugovora. U ovom momentu, možemo reći samo toliko - riječi su direktora Bire Bihać Kasima Stupca.

U Privremenom prihvatnom centru "Bira" trenutno je smješteno oko 1.400 osoba, pa se sve više spekuliše o lokaciji prihvatnog kampa u koji bi bili izmješteni migranti i izbjeglice iz središta Bihaća.

Vlada USK i dalje predlaže Medeno Polje, čemu se protive lokalne vlasti Bosanskog Petrovca i okolnih općina, kao i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana