Bosna i Hercegovina     | 26.10.2019. 16:58 |

Marić: Tradicijsku kulturu očuvati uz pomoć modernih tehnologija

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 26. listopada (FENA) - Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (DTKB), u suradnji sa savjetom CIOFF-a i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD), u subotu je u Širokom Brijegu organiziralo stručni skup o nematerijalnoj kulturnoj baštini na kojem je istaknuto kako se kulturna baština danas može očuvati uz pomoć digitalnih tehnologija.

Predsjednik Društva za DTKB Toni Marić kazao je kako se ovaj projekt provodi u suradnji sa sekcijom CIOFF-a o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine.

- Danas je u fokusu bio blok posvećen edukaciji i okrugli stol o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. S nama su eksperti za glazbu, ples, primjenu UNESCO baštine, kao i očuvanja prirodnog okruženja, a sudionici skupa su i članovi raznih KUD-ova koji su zaduženi za očuvanje ove baštine - kazao je Marić.

Dodaje kako je važno podatke o baštini približiti javnosti putem interneta i tako ih očuvati od zaborava.

- Važnost digitalizacije ogleda se u tomu da se prikupljeni materijali mogu postaviti na web platforme i da svi zainteresirani mogu vidjeti sve plodove nematerijalne kulturne baštine. Do sada su prikupljeni podaci na domeni diple.org o KUD-ovima bosanskohercegovačkih Hrvata gdje se mogu pronaći podaci o baštinicima i dijelovima elemenata te baštine - naveo je Marić.

Predstavnica CIOFF-a u BiH Anka Raič kazala je kako CIOFF djeluje na području cijele BiH i već deset godina pomaže suradnju različitih baštinika.

- Riječ je o nevladinoj globalnoj udruzi koja djeluje od sedamdesetih godina na principima UNESCO-a i njegov je partner. CIOF razmatra probleme oko očuvanja nematerijalne kulturne baštine, a ideja društva za digitalizaciju i CIOF-a je da se elementi nematerijalne kulturne baštine učine vidljivima - kazala je Raič.

Marina Bazina iz UHAKUD-a u BiH kaže kako je zamisao ove udruge čuvanje od zaborava hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

- Mi smo udruga koja radom pridonosi očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine, organiziramo i smotru izvornog folklora Hrvata u BiH i trudimo se sačuvati od zaborava običaje Hrvata u BiH - kazala je Bazina.

Projekt očuvanja nematerijalne kulturne baštine podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Zapadnohercegovačka županija i Grad Široki Brijeg.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo