Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 14:00 |

U Goraždu kroz javne radove čišćenje mezarja iz 16. stoljeća

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. oktobra (FENA) – U okviru javnih radova koji su u toku u Goraždu, nekoliko nezaposlenih Goraždana koji rade na području MZ Goražde 2, na lokalitetu u blizini industrijske zone Pobjeda, otkrili su kamene nišane iz 16. stoljeća.

Smatrajući da je riječ o značajnom kulturno-historijskom blagu, iskoristili su priliku da očiste i urede mezarje koje je bilo zatrpano smećem i šibljem.

-Predložio sam predsjedniku Mjesne zajednice Alenu Selimoviću da bi bilo fino da se uredi i on je predložio u općini i onda smo nastupili da radimo i čistimo. Ovo je prostor koji zaslužuje veću pažnju i angažman zajednice, a mi smo ovdje našli deponiju i molio bih sve građane da ovdje ne istresaju smeće, da ovo sačuvamo, jer ovi nišani svjedoče o dalekoj prošlosti - kaže učesnik javnih radova Mirzo Karović.

Predsjednik MZ Goražde 2 Alen Selimović naglašava da se na ovom području nalaze mnoga kulturno-historijska blaga.

- Ovi ljudi su sami napravili ogradu, tablu i klupu. Pozivam nadležne institucije da pomognu i da naprave nešto čime bi mogao da se ponosi ovaj grad jer tako je blizu centru grada, to je pet minuta pješice od centra - kaže Selimović.

Mezarje datira iz 16. stoljeća, a u njemu dominira nišan visine 2,7 metara. Historičarima je ovaj lokalitet također poznat od ranije, a javni radovi učinili su prostor pristupačnijim pa su ovih dana vršena nova istraživanja.

-Utvrdili smo da se ovdje nalaze tri nišana u dobrom stanju, dva su manja, jedan je svojim dimenzijama oko 2,7 metara visine, stranice su 27x21 centimetar. Po načinu ukrašavanja, sa jedne strane je urezana sablja, a s druge strane jedna vrsta štapa ili drugi simbol, luk i strijela, pokazuje da je riječ o sredini 16. stoljeća, oko 1550. godine, osmanski period. Na ovim prostorima to je za sada najbliži lokalitet centru grada na kojem imamo ostatke prošlosti, i nalazi se pored putne komunikacije Goražde - Podhranjen, koja rijeku Drinu povezuje sa rijekom Pračom, a ona je bila poznata još od ranije jer je ovdje bilo naselje - pojašnjava historičar Eldin Baljević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'