Kultura     | 29.10.2019. 12:09 |

Bogat repertoar sljedećeg mjeseca u Narodnom pozorištu Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. listopada (FENA) - U mjesecu studenome Narodno pozorište u Mostaru nudi svojoj publici bogat i raznovrstan repertoar, pa tako uz svoje redovite aktivnosti, dočekuje goste iz Sarajeva, obilježava Noć teatra BiH, kao i jubilarnu 70. godišnjicu postojanja tog pozorišta.

 Prvi petak u mjesecu studenome bit će odigrana predstava "Ne igraj na Engleze" Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

 U petak, 8. studenoga, na repertoaru je sjajna komedija "Šta ćemo sad" autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, s početkom u 20 sati. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni...? „Šta ćemo sad?” je moderna, aktuelna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini.

 Nakon toga, u Narodno pozorište Mostar stiže gostujuća predstava "Prah" mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji Altteatra i JU Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a koja će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a u srijedu, 13. studenoga, u 20 sati. Ova drama s elementima komedije, u kojoj se jedna obična porodica svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu, donosi mnogo samorazotkrivanja. U glavnim ulogama bračnog para koji živi na rubu materijalne i moralne egistencije publika će gledati dvoje vrsnih glumaca - Gordanu Boban i Mirsada Tuku.

 U istom tjednu, u subotu, 16. studenoga, Narodno pozorište u Mostaru će sudjelovati na 10. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra BiH 2019. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine, a NPM će ovaj datum obilježiti izvedbom predstave "To" Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme s početkom u 20 sati. Ulaz na predstavu je besplatan.

 Na Velikoj sceni NPM-a u petak, 22. studenoga, u 20 sati na repertoaru je predstava "Ajmo na fuka" autora i redatelja Dragana Komadine. Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju "poziv od Onoga gore", kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Glumačku postavu čine Saša Oručević i Robert Pehar.

 Narodno pozorište u Mostaru u mjesecu studenome slavi jubilarnih 70 godina postojanja. Tim povodom, u petak, 29. studenoga, bit će upriličena izvedba sevdah drame koja je izazvala ogroman interes javnosti "Što te nema" Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, a ulaz na predstavu je slobodan. Osim izvedbe predstave, ovaj izuzetno važan datum bit će obilježen i brojnim drugim prigodnim sadržajima.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U petak 'Alfa Beta' u Narodnom pozorištu Mostar

Šarolik januar u Narodnom pozorištu Tuzla

NP Mostar: Zbog bolesti glumca otkazana predstava 'Psi(hopate)'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!