Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 14:55 |

Objavljeni konkursi za stipendiranje srednjoškolaca i studenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Općina Centar Sarajevo raspisala je konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj 2019/2020. godini, koji su objavljeni 29. oktobra i bit će otvoreni do 15. novembra.

Pravo na općinsku stipendiju imaju učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu dana i ne koriste druge stipendije. Općinske stipendije za učenike iznose po 80 KM mjesečno, a za studente po 100 KM mjesečno.

Prema odredbama Pravilnika o dodjeljivanju stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" nadarenim učenicima i studentima, pravo na stipendiju u iznosu od 80 KM mjesečno imaju srednjoškolci sa prosječnom ocjenom 4,5, a u iznosu od 100 KM redovni studenti sa prosjekom ocjena najmanje 9.

Učenici prvog razreda srednje škole mogu ostvariti pravo na stipendiju za nadarene učenike ako su u toku osnovnog obrazovanja, odnosno od šestog do devetog razreda stekli prosjek ocjena najmanje 4,50.

Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata propisano je da stipendije u istim iznosima kao i oni nadareni mogu dobiti srednjoškolci sa prosjekom ocjena 3,5 i redovni studenti sa prosjekom ocjena od najmanje 7. Učenici prvog razreda srednje škole mogu ostvariti pravo na stipendiju ako su u toku osnovnog obrazovanja, odnosno od šestog do devetog razreda stekli prosjek ocjena 4,00, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana