Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 15:24 |

U Tuzli najavljena mevludska manifestacija 'Stazama Poslanika islama'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Medžlis Islamske zajednice Tuzla danas je najavio tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Stazama Poslanika islama" koja će kroz 40-ak različitih aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog tuzlanskog medžlisa.

Istaknuto je na pres-konferenciji da program manifestacije obiluje raznovrsnim sadržajima koji su namijenjeni za svakog džematliju i sugrađanina, a uključeni su svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

Program Manifestacije započinje danas na Trgu slobode gdje će biti upriličena podjela ruža na kojima se nalaze neke od poruka poslanika Muhammeda, a. s., a najmlađi će biti počašćeni slatkišima i balonima.

Također, sutra će na Trgu biti obilježen Dan roze mahrame kada će predstavnice Odjela za brak i porodicu Medžlisa posjetiti Udruženje žena oboljelih od raka.

Potom nastavlja ciklus redovnih predavanja o temi "Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj" koja će biti realizirana u šest tuzlanskih džemata. 

Centralna mevludska svečanost za Medžlis Tuzla, koja je ujedno i centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski, bit će upriličena u džamiji "Kralj Abdullah" 8. novembra poslije jacija-namaza.

U sklopu Programa predviđene su i aktivnosti za polaznike mektebske nastave koji će sa svojim muallimima i muallimama u mektebima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan, a Medžlis Tuzla će organizovati i kviz za polaznike mektebske nastave.

Učenici tuzlanskih osnovnih škola će za svoje vršnjake izvesti prigodan mevludski program, dok će Aktiv vjeroučitelja tuzlanskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa imamima, povodom Međunarodnog dana dječijih prava posjetiti bošnjačku djecu u Edukacijskom centru u Novoj Kasabi i tom prilikom im uručiti prigodne hedije.

Kao i prethodnih godina i ove će u saradnji sa Behram-begovom medresom biti organizovan centralni mevlud za žene, dok će u Mejdanskoj džamiji u organizaciji Mreže mladih biti priređen mevlud za omladinu čiji domaćin će biti Omladinski krug.

Ovih dana bit će raspisan literarni konkurs za mlade o temi "Kocka je opasna igra", a također bit će organizirana i debata za mlade o temi "Ko treba spriječiti kockanje?".

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u džamiji "Tevba" u Gornjim Čaklovićima bit će održana tribina za mlade, a u nekoliko tuzlanskih džemata će biti upriličena omladinska druženja. U cilju pružanja podrške mladima Medžlis Islamske zajednice Tuzla već nekoliko godina dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, a programom je predviđeno i potpisivanje ugovora sa stipendistima.

I ove godine planirane su posjete Domu penzionera Tuzla, Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kao i najstarijim članovima Medžlisa. U većini džemata bit će organizovane akcije za pomoć socijalno-ugroženim džematlijama.

Manifestacija će biti zatvorena programom u Narodnom pozorištu izvođenjem mevluda u porodičnom ambijentu, najavljeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom