Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 14:40 |

U BPK-u planirana nabavka 350 doza vakcina protiv sezonske grupe

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. oktobra (FENA) - Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pokrenuo je proceduru za nabavku vakcina protiv sezonske grupe – potvrdila je direktorica ove ustanove Medina Bičo.

Po njenim riječima, ove godine planirana je nabavka više doza u odnosu na prošlu godinu, kada je interes rizične grupe stanovništva za ovim vidom zaštite bio iznad očekivanog.  

- Uputili smo dopis resornom kantonalnom ministarstvu da obezbijedi sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe za rizične grupe stanovništva. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom kada je obezbijeđeno 250 besplatnih doza vakcina, sada smo planirali 350 i očekujemo da će se to obaviti na vrijeme - kazala je Bičo.

 Naglasila je da nabavka i sama vakcinacija rizičnih grupa stanovništva treba biti obavljena prije pojave virusa gripe.

-Jako je neophodno da vakcinu prime te rizične grupe stanovništva, starije osobe, hronični bolesnici jer je potrebno dvije sedmice da se razviju zaštitna antitijela kako bi bili zaštićeni, prije pojave gripe. Prema mojim saznanjima, već polovinom novembra će vakcine biti na tržištu i odmah nakon nabavke mi ćemo javnost obavijestiti o distribuciji vakcina - istakla je Bičo.

Dodala je da je trenutna epidemiološka situacija u BPK Goražde na zadovoljavajućem nivou.

- Zabilježeni su slučajevi akutnih respiratornih oboljenja, a do sada nismo imali nijedan slučaj oboljelih od gripe. Treba razlikovati prehlade od gripe koja ima težu kliničku sliku, sa temperaturom iznad 38 stepeni, općom slabošću, gubitkom apetita - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravtsvo BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

U FBiH ima oboljelih od sezonske gripe, među testiranima ima i slučajeva COVID-19

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo