Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 16:40 |

Jukić: Nadamo se produženju ugovora o najmu s Federalnim zavodom PIO/MIO

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 29. oktobra (FENA) - Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svojoj 15. sjednici sve izvještaje i informacije o radu javnih preduzeća i institucija za prošlu i pretprošlu godinu, dok je danas samo odgođeno izjašnjavanje o inicijativi SDP-ovog zastupnika Rifata Delića. 

Delić je, naime, podnio inicijativu za osnivanje Kantonalnog preduzeća „Park prirode Tajan“ i za izmjene i dopune Zakona o proglašenju Spomenika prirode „Tajan“, o kojoj će zastupnici glasati te dati svoj konačan sud nakon što se o takvom prijedlogu izjasni i Vlada ZDK. Zastupnici su Vladu ZDK, današnjim skupštinskim zaključkom, obavezali da svoj stav predoči u roku od 60 dana.

Danas je usvojen i Izvještaj o radu JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, koja je poslovala pozitivno 2018. godine, ali je direktor Damir Jukić istakao potrebu da se uskoro razrješi status te ustanove.

 -Za nepunih godinu dana ističe nam ugovor o ustupanju objekta od strane vlasnika Federalnog zavoda PIO/MIO, koji su nam ga ustupili i na tome im hvala. Međutim, taj ugovor ističe pa postoji bojazan što će se dalje desiti pa tražimo da se Vlada ZDK dodatno angažira na iznalaženju tarjnog rješenja za 160 korisnika/štićenika te 54 djelatnika. Da se ne bi desilo da završe na ulici - kaže direktor Jukić, koji napominje kako imaju odličnu saradnju s Federalnim zavodom PIO/MIO.

On dodaje kako se nada da će im objekat od vlasnika ponovo biti ustupljen, ovog puta na duži vremenski period, kako bi mogli prikupljati donacije za njegovu obnovu.

-Niko neće ulagati u objekat koji nije njegov. Najbolje bi rješenje bilo da Vlada ZDK kupi taj objekat, jer to bi bilo jedini trajno rješenje. Nadamo se da će Vlada ZDK razmotriti tu mogućnost- kaže Jukić.   

Zastupnici danas usvojili i izvještaje o radu Ureda za pritužbe javnosti te o stepenu raelizacije Strategije kulturne politike za period 2014. - 2020. godine, za 2018. godinu, kao i informacije o stanju privrede na području ZDK za 2017. i 2018. godinu, s posebnim osvrtom na stanje poduzetništva.

Usvojene su i informacije o raelizaciji poticajnih mjera Vlade ZDK za 2017. i 2018., izvještaje o koncesijama na vodama, zatim izvještaj o stanju priprema za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća s mjerama za organizovanje, razvoj i jačanje civilne zaštite za 2018. godinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Penzionerski dom sa stacionarom ZDK obilježio Međunarodni dan starih osoba i 10. godišnjicu rada

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a, povučeni planovi ZZO i SZZZDK za 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta