Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 10:58 |

Najavljeno obilježavanje 27. godišnjice stradanja Bošnjaka Kotor Varoši

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Organizacioni odbor najavio je obilježavanje 27. godišnjice stradanja i zarobljavanja Bošnjaka Kotor Varoši, nastradalih od 1. do 3. novembra ratne 1992. godine, u proboju prema Travniku.

Manifestacija će 1. novembra ove godine početi tradicionalnim Maršom mira "Tihi hod za veliku bol". Početna tačka pohoda bit će ispred džamije u Karauli u općini Travnik. Učesnici Marša kretat će se maršrutom Karaula - Bešpelj -Skender Vakuf - Večići (opština Kotor Varoš).

Doček učesnika planiran je za 3. novembar u Večićima u opštini Kotor Varoš, gdje će biti održana prigodna manifestacija. Obratit će se domaćini i politički te vjerski predstavnici Bošnjaka, a u završnici će biti proučena dova.

Od 1. do 3. novembra 1992. godine, u pokušaju proboja prema Travniku, do slobodne teritorije je došlo svega oko 90 Bošnjaka Kotor Varoši. Na stotine ih je zarobljeno i odvedeno u logore. Još je nepoznata sudbina 175 Bošnjaka iz tog pohoda. Među njima je poznata grupa od 161 ljudi koji su poslednji put viđeni u Osnovnoj školi „Grabovica“ u Opštini Kotor Varoš. Zločin počinjen nad tom grupom tretira i optužnica protiv Ratka Mladića.

Nakon 27 godina od stradanja, još je nepoznata sudbina 247 Bošnjaka Kotor Varoši.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Obilježena 30. godišnjica ubistva osam građana Sarajeva ispred OŠ 'Safvet-beg Bašagić'

Policija Bijeljine dostavila izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv maloljetnika koji je vrijeđao Bošnjake

Hurtić na obilježavanju godišnjice zločina u logoru Omarska:Nijedna žrtva ne smije biti zaboravljena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo