Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 11:09 |

Lokalnoj upravi u BiH potrebne fundamentalne reforme

FENA Fedzad Forto

STRASBOURG, 30. oktobra (FENA) - Izvještaj o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Bosni i Hercegovini bit će razmatran u četvrtak, trećeg dana 37. kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Kako saznaje izvještač Agencije Fena, izvjestiteljice Lelia Hunziker iz Švicarske i Carla Dejonghe iz Belgije "zabilježile su malo napretka u implementaciji ranijih preporuka Kongresa bh. vlastima 2012. i 2014. godine".

Iako dva entiteta imaju odvojene i veoma različite sisteme lokalne uprave, izvjestiteljice su navele kako postoje ozbiljni zajednički izazovi: starenje i smanjenje broja stanovništva, rast podjele selo-grad, fragmentirana i često skupa lokalna administracija, često neefikasno upravljanje i raspodjela prirodnih resursa...

- Oba sistema lokalne vlasti pate od ozbiljnih probema i potrebne su im fundamentalne reforme. A ovaj zaključak dijeli većina lidera lokalnih vlasti - navodi se u nacrtu izvještaja.

Jedan od zaključaka je, također, da su procedure donošenja odluka na lokalnom nivou neefikasne pošto je administracija na lokalnom nivou često nekompetentna.

Inače, razmatranjem izvještaja o Bosni i Hercegovini završava se 37. kongres lokalnih i regionalnih vlasti, a u sklopu te rasprave planirano je obraćanje ministrice uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić.

Za sutra je planirana i ceremonija obilježavanja 70. godišnjice Vijeća Evrope.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Karamehić-Abazović: BiH nije zastupljena u svim tijelima i institucijama Vijeća Evrope

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo