Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 10:20 |

U NSRS o strategiji za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30. oktobra (FENA) - Raspravom o Prijedlogu strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj (2019-2029. godine), danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS.

U dokumentu se navodi da taj bh. entitet spada u niskonatalitetne zemlje, a to je uslovljeno različitim faktorima i društveno-ekonomskim promjenama s kojima se RS susreće u posljednjoj deceniji.

Prosječna stopa nataliteta je u 2017. godini bila 8,1 na 1.000 stanovnika, stopa mortaliteta 12,7 na 1.000 stanovnika, te je stopa prirodnog priraštaja imala negativan predznak sa –4,6 na 1.000 stanovnika.

-U trendu pada stopa nataliteta i fertiliteta, te sve negativnijih stopa prirodnog priraštaja, reproduktivno zdravlje ima poseban značaj za RS, jer su očuvanje biološkog integriteta naroda i skladna reprodukcija prioriteti ne samo zdravstvenog i obrazovnog sektora, nego i čitave društvene zajednice – navodi se u predloženoj strategiji.

Istraživanja su pokazala da mladi u najvećoj mjeri smatraju da bi škole trebalo da pružaju informacije i znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a od nadležnih institucija koje rade u oblasti obrazovanja očekuju da im omoguće sticanje znanja iz te oblasti.

Na dnevnom redu zasjedanja entitetskog parlamenta je i Prijedlog strategije za unapređenje i razvoj volontiranja do 2023. godine.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i nacrte strategije razvoja mentalnog zdravlja te unapređivanja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina u RS, kao i konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvo polugodište 2019.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta