Regija     | 30.10.2019. 15:31 |

Crnogorska policija izručila Sinđelića Hrvatskoj

FENA Agencije

PODGORICA/BEOGRAD, 30. listopada (FENA) - Crnogorska policija izručila je u srijedu, na graničnom prijelazu Debeli brijeg kod Dubrovnika, srbijanskog državljanina Sašu Sinđelića radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva koje je počinio u Hrvatskoj.

U priopćenju u kojem potvrđuje njegovo izručenje crnogorska policija navodi da je "Sinđelić lišen slobode u Crnoj Gori 1. srpnja ove godine po međunarodnoj tjeralici NCB Interpol, na zahtjev Zagreba, a koji se potraživao radi izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Vukovaru, od 28. travnja 2011., kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog kaznenog djela teškog ubojstva i kaznenog djela teške krađe".

Sinđelić (39) je u Crnoj Gori bio svjedok suradnik u postupku "državni udar", u kojem se sudilo za pokušaj državnog udara koji je trebao biti izveden prije tri godine, na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji 16. listopada.

Podgorički mediji objavili su kako je izručenje Sinđelića započelo ujutro, kada ga je policija izvela iz spuškog zatvora uz jake mjere sigurnosti.

Uprava policije je priopćila kako je Prizivni sud Crne Gore “utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije okrivljenog Sinđelić V. Saše, iz Smedereva, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 15. 07. 2019 godine, toj državi".

Nakon što su prethodno podgorički Viši sud te potom i Prizivni sud Crne Gore donijeli odluku da postoje svi zakonski uvjeti da Sinđelić može biti izručen Hrvatskoj, rješenje o tome potpisao je sredinom listopada crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002. Sinđelić je, prije nego li je ušao ilegalno u Hrvatsku i ubio poljoprivrednika iz Drenovaca, u županjskoj Posavini, pobjegao iz vojarne u Srbiji s automatskom puškom kojom je i počinio ubojstvo, prenosi Hina.

Sinđelić je 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio i glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana