Svijet     | 31.10.2019. 11:32 |

Australska policija zaplijenila 400 kilograma 'icea' skrivenog u boce s čilijem

FENA Internet

SYDNEY, 31. oktobra (FENA) - Četiri osobe su uhapšene nakon što je australska policija zaplijenila 400 kilograma kristalnog metamfetamina čija se vrijednost procjenjuje na 300 miliona australskih dolara (210 miliona američkih dolara), skrivenog u bocama ljutog čili sosa iz Sjedinjenih Država.

Tokom pretrage avionskog tereta koji je stigao na teretni depo u Sydneyu 15. oktobra iz Sjedinjenih Drržava pronađeno je 768 boca čili sosa, "dok su se početna testiranja pokazala pozitivnim indikatorom na metamfetamin (ice)", navodi u saopćenju u četvrtak policija savezne države New South Wales.

Policija je uhapsila 36-godišnjaka u nedjelju i izvela dva nova hapšenja u ponedjeljak na parkingu hotela u centralnom poslovnom kvartu Sydneya.

Na fotografijama koje je objavila policija vidi se nekoliko kutija s bocama ljutog sosa  posloženih u gepeku automobila. Policija je zaplijenila osam kutija iz vozila i tokom pretrage hotela pronašla još 26 kutija.

Trojica Australaca optužena su za pokušaj posjedovanja komercijalnih količina droge i njeno nezakonito prebacivanje preko granice.

Četvrti je uhapšen u četvrtak ujutru i optužen je za krivični prekršaj.

- Ovo je bila složena operacija i znamo da je metamfetamin iz ove isporuke trebao biti isporučen u tajnu laboratoriju u široj regiji Sydneya radi procesa ekstrakcije - navodi u izjavi za javnost zapovjednik državne kriminološke agencije Stuart Smith.

 - Provest ćemo dodatnu istragu s partnerima iz drugih agencija za provođenje zakona kako bi identifikovali ostale ljude povezane s ovom grupom - navodi on.

Zapljena je spriječila da se otprilike četiri miliona paketića s iceom pojavi na ulicama, saopćio je vršilac dužnosti regionalnog zapovjednika australskih graničara, Matt O’Connor.

Ice ili kristal metamfetamin najjača je varijanta droge amfetamina. Naziv "ice" postao je popularan zahvaljujući njenim malim "kristalima" i površini nalik na staklo.

Posljednje brojke Australske obavještajne komisije za kriminal pokazuju da je rekordnih 30,6 tona tajnih droga zaplijenjeno širom zemlje u godini zaključno s junom 2018., dok je kristal metamfetamin najviše konzumirana i zapljenjivana droga u Australiji, prenosi Reuters. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uprava policije MUP-a TK oduzela 70 kilograma droge

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Prilikom pretresa stana kod Konjičanina pronađena veća količina marihuane

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom