Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 13:04 |

Iz Travnika sutra kreće marš mira 'Tihi hod za veliku bol'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 31. listopada (FENA) - Oko 80 sudionika Marša mira "Tihi hod za veliku bol", koji će biti organiziran u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, krenut će u petak ujutro iz travničkog naselja Karaula, a 3. studenoga očekuje se njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši.

Članica organizacijskog odbora iz Udruge obitelji nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Semina Alekić kazala je Feni kako će sudionici ovog pohoda idućih dana proći dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u studenome 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

Iz Udruge ističu kako je 27 godina nakon stradanja i dalje nepoznata sudbina ukupno 247 kotorvaroških Bošnjaka te da je samo od 1. do 3. studenoga 1992. godine, na putu kojim idu sudionici Marša mira, nestalo 175 ljudi, dok je do Travnika uspjelo doći njih 90.

Alekić je naglasila kako je poruka i ovogodišnjeg Marša mira da je nužno ubrzati procese traženja nestalih i procesuiranja svih odgovornih.

- Uvjereni smo da informacije o potencijalnim lokacijama grobnica imaju osumnjičeni u predmetima 'Tepić i drugi' i 'Peulić i drugi' koji su aktualni na Sudu BiH. Zločin nad nesrpskim stanovništvom Kotor- Varoši urađen je sistematski, a osumnjičeni su bili na komandnim i drugim funkcijama - naglasila je Alekić.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. studenoga, na središnjoj manifestaciji u naselju Večići, očekuje se obraćanje političkih i vjerskih dužnosnika.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo