Najave     | 06.11.2019. 10:33 |

Evropski eksperti u Sarajevu na kongresu o vodama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Udruženje Konsultanata Inženjera BiH (UKI BiH) okupit će eksperte iz šest evropskih država na Drugom bh. kongresu o vodama, koji je najavljen za 7. i 8. novembar u Sarajevu.

Taj skup najavljen je kao prilika za razmjenu znanja i iskustava, što može pomoći da se lakše uoče i razriješe problemi u domenu politike upravljanja vodnim resursima.

Ključne teme bit će vodna politika u BiH na svim nivoima vlasti, vode u UN programu održivog razvoja, te EU legislativa i praksa, saradnja sektora voda s drugim sektorima, finansiranje projekata u sektoru voda, kadrovi i obrazovanje u sektoru voda.

- U okviru tog kongresa predviđena je i posebna sesija, otvorena za javnost, pod nazivom 'Informisanje javnosti o nacrtu kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH' (urađenom po ugledu na austrijski Tirol), u organizaciji GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) - navodi organizator, UKI BiH.  

U ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je i pokrovitelj te manifestacije, kongres će otvoriti ministar Mirko Šarović. Očekuje se oko 200 eksperata iz razvojnih organizacija, univerziteta, institucija upravljanja vodama, institucija domaćih i vlasti iz regije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana