Kultura     | 04.11.2019. 11:17 |

Kvalitetne predstave u programu festivala TIFBU u Bugojnu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 4. novembra (FENA) - Predstavom "Trg ratnika" Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banja Luke u Bugojnu je počeo Teatarski internacionalni festival (TIFBU), koji će trajati tri mjeseca.

Po riječima direktora Festivala Amela Ugarka, građani gornjovrbaske regije imat će priliku pogledati kvalitetna pozorišna ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i regiona.

- Počeli smo pobjedničkom predstavom iz 2018., nakon čega ćemo ugostiti članove Teatra mladih "Do daske" iz Beograda. Trudili smo se da publici obezbijedimo njima bliske predstave, od kojih većina spada u male forme, ali su veoma kvalitetne. Ove godine možda nijansu kvalitetnije nego prethodne, što je novi pomak u odnosu na ranije festivale - kazao je.

Dodaje da se radi o festivalu "koji je vremenom postao tradicionalan događaj koji sve više plijeni pažnju ljubitelja pozorišta u zimskim mjesecima, kada dešavanja iz kulture nisu česta".

- U današnjoj formi, kada svake sedmice imamo po jednu predstavu, ovaj festival postoji od 2013. Bugojno ima svoju pozorišnu publiku kojoj mi, na ovaj način, pružamo zadovoljstvo gledanja predstava tokom cijele godine - istaknuo je.

Odlika Festivala je da najbolju predstavu bira publika i da najuspješnije pozorište za nagradu dobija "tifbu reflektor".

Predstave se igraju u maloj sali koja je ovogodišnji TIFBU dočekala u novom ruhu, s obzirom na to da je renovirana početkom ove godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana