Svijet     | 05.11.2019. 09:32 |

Iran - Novi korak u smanjenju obaveza prema nuklearnom sporazumu

FENA Internet

ŽENEVA, 5. novembra (FENA) - Iran će u srijedu poduzeti novi korak u smanjenju obaveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. tako što će ubrizgati plin u centrifuge u postrojenju u Fordowu, rekao je predsjednik Hassan Rouhani u utorak u govoru koji je uživo emitiran na državnoj televiziji.

Svi koraci koje je Iran poduzeo radi smanjenja svojih obveza prema nuklearnom sporazumu reverzibilni su i Iran će podržati sve svoje obaveze u okviru sporazuma kada to učine i ostali potpisnici, rekao je Rouhani, javio je Reuters.

Iran je u ponedjeljak saopćio da će učiniti još jedan korak koji će ga udaljiti od uslova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine razvijanjem centrifuga za ubrzavanje obogaćivanja uranijuma, izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi

- Danas smo mi svjedoci pokretanja 30 centrifuga IR-6. Iran sada radi na 60 naprednih centrifuga IR-6. To pokazuje naš kapacitet i odlučnost - rekao je Salehi.

Prema sporazumu između Irana i svjetskih sila, Teheranu je dopušteno samo obogaćivanje uranijuma s tek nešto više od 5.000 prve generacije IR-1 centrifuga. IR-6 centrifuga može obogatiti uranijum 10 puta brže od IR-1.

- Naši naučnici rade na prototipu zvanom IR-9, koji djeluje 50 puta brže od IR-1 - rekao je Salehi.

Cilj sporazuma je bio produženje vremena koje bi Iranu trebalo da dobije dovoljno cijepljivog materijala za nuklearnu bombu, ako odluče da je naprave, nešto što se ponekad naziva i "prelomno vrijeme", na otprilike godinu dana s 2-3 mjeseca. Iran negira da je ikada težio izgradnji nuklearne bombe.

Napetosti se povećavaju između Teherana i Washingtona od prošle godine kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma prema kojem je Iran pristao da se ponovo uključi u svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

SAD su od tada obnovile i pojačale svoje sankcije, smanjivši prodaju iranske nafte za više od 80 posto, podsjeća IRNA.

Odgovarajući na "maksimalni pritisak" Washingtona, Iran je korak po korak kršio ograničenja sporazuma i odbacio zahtjev Sjedinjenih Država da pregovara o sporazumu.

Teheran je, međutim, ostavio prostora za diplomatiju navodeći da su razgovori mogući ako Washington ukine sve sankcije i vrati na snagu nuklearni sporazum.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom