Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 15:12 |

U Goraždu javna rasprava o Nacrtu zakona o ugostiteljstvu FBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. novembra (FENA) - Javna rasprava o Nacrtu zakona o ugostiteljstvu FBiH, održana je u Goraždu u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Kako je pojasnila pomoćnica federalne ministrice u Sektoru za turizam i ugostiteljstvo Ferida Cikotić, svrha donošenja novog zakona je potreba usklađivanja s propisima Evropske unije, zakonima o zaštiti potrošača i zakonima iz Republike Srpske, te drugim zakonima iz ove oblasti, a sve u cilju harmonizacije propisa što je i jedan od uslova za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju.

- Nacrt zakona o ugostiteljstvu FBiH usvojen je u Parlamentu Federacije BiH te ostavljen rok od 60 dana za javnu raspravu. Federalno ministarstvo okoliša i turizma će obraditi i proslijediti prijedloge skupštinama svih kantona na mišljenje i na kraju Federalnom parlamentu na usvajanje. Donošenju ovog novog zakona o ugostiteljstvu pristupilo se iz razloga što su prilikom analize uočene određene manjkavosti važećeg zakona, te ukazana potreba za harmonizacijom propisa - kazala je Cikotić.

Naglasila je da će novim zakonom o ugostiteljstvu, ugostiteljska djelatnost biti definisana kao sporedna djelatnost.

- Fizička i pravna lica moći će se baviti ugostiteljskom djelatnošću kao sporednom djelatnošću, dok je u dosadašnjem zakonu definisana kao osnovna djelatnost. Također, cilj je da se poslodavcima i ugostiteljima olakša rad, kao i fizičkim licima koji se bave iznajmljivanjem poslovnog prostora, na način da će se preciznije definisati te odredbe zakona, kao i činjenica da se uvodi pojam HASAP (HACCP) u zakon i pojam nargile što nije bilo obrađeno u dosadašnjem Zakonu o ugostiteljstvu - istaknuto je tokom javne rasprave.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Javna rasprava o izmjeni i dopuni Regulacijskog plana 'Centralna zona rekonstrukcija' - faza III

Brčko - Javna rasprava o Centru za upravljanjem otpadom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana