Svijet     | 05.11.2019. 18:33 |

Jemenska vlada i Južno vijeće potpisali sporazum o političkom rješenju

FENA Internet

RIJAD, 5. novembra (FENA) - Jemenska vlada koja uživa podršku UN-a i Južno prelazno vijeće (STC) potpisali su u utorak "sporazum iz Rijada" o političkom rješenju jemenskog rata, javila je TV mreža Al Arabiya.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman Al Saud, prestolonasljednik Abu Dabija, šejh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, jemenski predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi i predsjednik STC Aidarus al-Zoubaidi, skupa s ostalim arapskim i zapadnim zvaničnicima i ambasadorima.

Saudijski prestolonasljednik opisao je  sporazum u govoru koji je prenosila televizija kao "korak ka političkom rješenju i okončanju rata u Jemenu".

Sporazum između dvije strane, koje su jedinstvene u borbi protiv proiranskog pokreta Houthi, inicira novu fazu u saradnji u regijama pod njihovom kontrolom, dodao je on.

Ključne odredbe sporazuma su povratak prognane Hadijeve vlade u Aden u roku od sedam dana, ujedinjenje svih vojnih formacija pod komandom ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, i formiranje funkcionalne vlade koju ravnopravno čine predstavnici sa sjevera i juga Jemena, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu