Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 06.11.2019. 09:41 |

Klub Bošnjaka: Umjesto čestitke izražavamo nezadovoljstvo radom Ustavnog suda RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. novembra (FENA) - Danas se obilježava 25. godišnjica formiranja Ustavnog suda RS, umjesto čestitke za dosadašnji rad mi želimo izraziti nezadovoljstvo njegovim radom i postupanjem u ispunjavanju uzvišene misije zaštite ustavnosti i zakonitosti, navodi u svom saopćenju Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Kako ističu, mnogo je razloga za njihovo nezadovoljstvo, a naročito se ističe niz odluka protivnih međunarodnim standardima o ljudskim pravima, radu po Poslovniku koji je neustavan, izboru sudija ovog Suda koji je protivan Ustavu RS.

-Dosadašnji rad Ustavnog suda RS karakterizira niz odluka koje je donio, a koje su od drugih nadležnih pravosudnih institucija proglašene neusklađenim sa Ustavom BiH i međunarodnim instrumentima za zaštitu osnovnih ljudskih prava. Među njima se posebno ističu odluke o 9. januaru kao danu entiteta RS i u referendumom u vezi sa njim, odluka o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji entiteta RS, o grbu, zastavi i amblemu RS, bosanskom jeziku i druge, navodi se u saopćenju.

Klub Bošnjaka upozorava da dugi niz godina Ustavni sud RS radi po Poslovniku koji nije u skladu sa Ustavom RS. Naime, prema odredbi člana 54. stav 2. Poslovnika o radu  Ustavnog suda RS: "Vijeće o vitalnom interesu u meritumu odlučuje donošenjem odluke dvotrećinskom većinom svih članova Vijeća", što očito nije u skladu sa Ustavom RS koji zahtjeva glas najmanje dvojice sudija da bi Sud odlučio da je riječ o vitalnom interesu.

-Sastav Ustavnog suda ne odražava ustavno pravo konstitutivnih naroda i Ostalih da „adekvatno“ budu zastupljeni u njemu. Adekvatno ne znači da u njemu imamo propisani broj sudija koji se za potrebe imenovanja na određene pozicije izjašnjavaju Bošnjacima. Džerard Selman  i Zlatko Kulenović, sudije Ustavnog suda RS, nisu naši adekvatni predstavnici u ovom Sudu i neće nikad biti. Oni su pokazali da su produžena ruka i implemetatori politike vladajuće većine u RS - ističu iz kluba Bošnjaka.

Upozoravaju da Ustavni sud RS nije zaštitnik ustavnosti i zakonitosti, niti ljudskih prava i temeljnih sloboda i zbog njegovog dosadašnjeg rada "mi smo gotovo prestali da tražimo zaštitu naših prava od istoga. Obraćati se ovom Sudu postalo je besmisleno".

-Mi ćemo se boriti za svoja prava, koristimo i koristit ćemo sva raspoloživa sredstva van ovog Suda. Našu borbu kojom ćemo štititi ustav i zakone države BiH i entiteta i naša prava koja su njima garantovana nastavit ćemo, koliko god to bio težak i dugotrajan proces, jer ovo je naša država i naš entitet, a njegove institucije su i naše institucije. Mi smo svoji na svome i nećemo odustati od toga - zaključuje se u saopćenju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Većina delegata u Klubu Bošnjaka želi amandmanom na Ustav FBiH unaprijediti imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)

PSBiH - Delegati iz Kluba Bošnjačkog naroda razgovarali sa predstavnicima Sindikata radnika BHRT-a

Klub Bošnjaka pozvao poslanike da danas ne glasaju za imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta