Bosna i Hercegovina     | 06.11.2019. 13:42 |

Katica i Smajić razgovarali o sigurnosnoj situaciji na području općine Vogošća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica posjetio je danas Vogošću, na poziv općinskog načelnika Edina Smajića. 

Razgovarano je o siguronosnoj situaciji u Vogošći i načinima kako je učiniti još boljom.

Smajić je istakao tri ključna segmenta za koja vjeruje da bi se u njima situacija mogla popraviti.

Podsjetio je na dugogodišnji problem nedovoljnog broja policajaca u Vogošći uzme li se u obzir broj stanovnika te općine, te naglasio potrebu intervencije u regulisanju saobraćaja insistirajući da na raskrsnici Magistralnog puta M-18 i ulice Akifa ef. Biserovića, u trenucima kada se isključi semafor, obavezno mora policijski službenik regulisati saobraćaj.

Također je napomenuo kako bi sigurnosnoj situaciji umnogome pomoglo ukoliko bi bio nastavljen projekat uspostavljanja video nadzora.

Radi se o projektu koji je Općine Vogošća za sada realizovala sredstvima iz općinskog budžeta, ali nastavak procesa zahtijeva značajna ulaganja koja prevazilaze mogućnosti same općine.

Katica je sigurnosnu situaciju u Vogošći ocijenio zadovoljavajućom, te izrazio zadovoljstvo što je na sastanku čuo prijedloge koji sigurno mogu unaprijediti dostignuti nivo sigurnosti.

Mnogi od tih prijedloga, po riječima ministra, apsolutno se uklapaju i u planove MUP-a KS.

Posebno se to odnosi na projekat pokrivanja područja Kantona Sarajevo video nadzorom što će biti jedan od prioritetnih projekata.

Suglasan je da je potrebno veće prisustvo policijskih službenika u zajednici i najavio za proljeće 2020.godine novu pravnu regulativu kojom se to prisustvo namjerava postići.

Nezaobilazna tema sastanka je bila i migrantska kriza i najave kako postoje ideja da se ona rješava koncentrisanjem migranata u centre smještene u i oko Sarajeva.

Kao jedan od takvih centara pominjana je svojevremeno i kasarna u Semizovcu. Posve su saglasni bili u ocjeni kako je to loše rješenje, te da su svakako za jedno sveobuhvatno i strateško rješavanje tog problema u skladu sa dobrim praksama iz susjednih zemalja, saopćeno je iz Kabineta općinskog načelnika Vogošće.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U akciji 'Sleeper' policija u Sarajevu zaplijenila 6,9 kg droge

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

MUPKS - Sud ni do danas nije dostavio pravosnažnu sudsku presudu protiv Benjamina Spahovića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom