Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 12:29 |

Alić: Nacionalistička matrica u Srbiji i dalje aktuelna

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 7. novembra (FENA) – Predsjednik Fondacije "Istina pravda pomirenje“ iz Tuzle Sinan Alić izjavio je, komentirajući objavljivanje knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", a koja je predstavljena u utorak navečer u Beogradu, da je "nacionalistička matrica koja determiniše svako razmišljanje u Srbiji i dalje aktuelna".

-Relativizirati, lagati, obmanjivati o ratnim zločinima i to financirati iz Ministarstva odbrane Republike Srbije, a istovremeno Zapadu 'prosipati' priču o tome kako je Srbija stabilizator regiona, je nerealno. Jednostavno jedno s drugim ne ide - stav je Alića.

On smatra da ova knjiga predstavlja nastavak prakse izvrtanja činjenica i negiranja zločina.

-Svaki zločin koji je počinjen u ime velikosrpskog režima relativiziraju. Njihovi predstavnici sjede i danas u predsjedništvu države. Dakle, oni iz matrice nacionalizma nisu izašli – smatra Alić.

Reagirao je i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, navodeći da je objava knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje, a sve sa ciljem relativizacije sudskih presuda i namjernog vrijeđanja porodica ubijenih djevojaka i mladića.

-Uz činjenicu da već godinama pružaju podršku i utočište brojnim ratnim zločincima, među kojima i osuđeniku za zločin na 'Kapiji' generalu Novaku Đukiću, organizacija i podrška objavi ove gnusne laži samo je posljednji u nizu sistemskih pokušaja negiranja ovog, ali i drugih zločina, što sigurno neće pomoći izgradnji bolje budućnosti za nove generacije s obje strane rijeke Drine - poručuje premijer Tulumović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Predsjednici udruga o presudi: Žrtve u Križančevu selu su po drugi put ubijene (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu