Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 12:46 |

BH kongres o vodama posvećen očuvanju količine i kvalitete voda

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Drugi bh. kongres o vodama okupio je domaće i eksperte iz inozemstva, a prilika je to za razmjenu znanja i iskustava što može pomoći da se lakše uoče i razriješe problemi u domenu politike upravljanja vodnim resursima u Bosni i Hercegovini.

Na otvaranju je naglašeno da je voda važan resurs i mora se raditi na podizanju svijesti o njenoj zaštiti.

- Vode je sve manje zato moramo svi sudjelovati u očuvanju količine i kvalitete naših voda. Čuvajmo naše vodno bogatstvo, to je važno za našu budućnost - naglasio je na otvaranju predsjednik Udruženja konsultanata inženjera BiH (UKIBiH) Ešref Gačanica.

Dvodnevni skup dotiče oblasti bitne kako za stanovništvo, tako i za razvoj industrije i privrede u Bosni i Hercegovini.

Ključne teme skupa su vodna politika u BiH na svim nivoima vlasti, vode u UN programu održivog razvoja, te EU legislativa i praksa, saradnja sektora voda s drugim sektorima, finansiranje projekata i kadrovi te obrazovanje u sektoru voda.

U okviru tog kongresa predviđena je i posebna sesija pod nazivom 'Informisanje javnosti o nacrtu kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH' (urađenom po ugledu na austrijski Tirol), u organizaciji GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). 

Organizator Drugog bh. kongresa o vodama je Udruženje konsultanata inženjera BiH, a pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Knežević: Sve djelatnosti u gradu zajedno doprinose kvaliteti zraka (VIDEO)

Evropski eksperti u Sarajevu na kongresu o vodama

Evropski eksperti u Sarajevu na kongresu o vodama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo