Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 15:26 |

Dilberović: Nova priča, u odnosu na region, moguća na proljeće (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović, na pitanje novinara kad bi se moglo ponovno odlučivati o zahtjevu Bosne i Hercegovine za kandidatski status, odgovorio je da bi „nova priča, u odnosu na region“, mogla uslijediti na proljeće.

Upitan da li je za takvo što potrebno ispuniti svih 14 ključnih kriterija Evropske unije (EU) ili je dovoljno samo formirati novu vlast u BiH, Dilberović odgovara da je za ispunjavanje 14 prioriteta potreban duži rok jer njihovo ispunjavanje znači i završni ulazak u Evropsku uniju. 

- Mi sad govorimo samo o 115 mjera u okviru Akcionog plana za BiH, koje se moraju završiti u roku od sljedećih godinu dana. Što se tiče očekivanja o odlučivanju vezanom za kandidatski status, vidite da je u slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije odlučeno tako kako je odlučeno; nova priča, u odnosu na region, vrlo je moguća na proljeće. Pretpostavljamo da bismo i mi mogli biti jedna od tema jer, ako ništa, barem ćemo do tada imati neke rezultate koji se mogu ogledati u Akcionom planu i onome što Bosna i Hercegovina treba da ispuni iz analitičkog izvještaja, a nadamo se da ćemo još uspjeti dati određene pozitivne segmente u kontekstu 14 ključnih evropskih prioriteta - rekao je Dilberović.

On je to izjavio novinarima u Sarajevu nakon današnjeg četvrtog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, na kojem je razgovarano o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblastima pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, carina i oporezivanja, poljoprivrede i ribarstva, unutrašnjeg tržišta i konkurencije, transporta, energije, okoliša, inovacija i socijalne politike.

Dilberović, koji je kopredsjedavao, rekao je da ovim sastankom počinje takozvani četvrti ciklus sastanaka.

Kazao je i da nakon mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu, Bosna i Hercegovina ima pripremljen akcioni plan djelovanja kao produkt 115 mjera datih u analitičkom izvještaju i određeni osvrt na 14 ključnih prioriteta, primjerice, što je pokrenut postupak u okviru Mehanizma koordinacije za izradu plana integrisanja.

Dilberović kaže također da u Akcionom planu za BiH, koji je na snazi, ima 691 mjera i da za 38 ne postoji usaglašenost u kontekstu nadležnih institucija. Tu nije sporna potreba izvršenja mjera, već se u okviru Mehanizma koordinacije raspravlja u kontekstu nadležnosti, ne i o samom sadržaju, kazao je.

Pogledajte http://fena.ba/video/3616

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1i2UI02k0BZL6r3qLVylznczySEa0ZEiv?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Odbor traži od hrvatske Vlade izvješće o ilegalnim migracijama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'