Svijet     | 11.11.2019. 09:06 |

Morales tvrdi da postoji 'nelegalni' nalog za njegovo hapšenje

FENA Internet

LA PAZ, 11. novembra (FENA) - Bolivijski predsjednik koji je podnio ostavku Evo Morales tvrdi da postoji "nelegalni" nalog za njegovo hapšenje, dok policijski zvaničnici demantiraju da imaju takvo naređenje.

Morales tvrdi da vlasti žele da ga uhapse sada kada je odustao od funkcije pod pritiskom nakon višesedmičnih socijalnih nemira zbog spornih izbora. 

"Izvještavam bolivijski narod i svijet da je jedan policajac javno objavio da ima uputstva za sprovođenje protivpravne naredbe o mom hapšenju. Osim toga, nasilne grupe su provalile u moj dom", objavio je Morales na Twitteru.

S druge strane, komandant policije tvrdi da nije raspisan nalog za hapšenje Moralesa, čije je boravište trenutno nepoznato, prenosi AP.

Ne postoji nalog za hapšenje predsjednika Moralesa, izjavio je šef bolivijske policije Yuri Calderon rekavši da je riječ o "lažnim vijestima."

 Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres duboko zabrinut zbog situacije u Boliviji gdje je Evo Morales u nedjelju podnio ostavku na predsjedništvo nakon sedmica protesta   zbog spornih izbora.

Glasnogovornik Stephane Dujarric u izjavi na španskom jeziku kaže da Guterres "poziva sve relevantne stranke da se suzdrže od nasilja, smanje tenzije i budu maksimalno suzdržane."

Trojica Bolivijaca  ubijena su, a više od 300 ozlijeđeno tokom sukoba protivnika i pristalica Moralesa od izbora 20. oktobra.

U izjavi se dodaje da Guterres poziva Bolivijce "da se obavežu na mirno rješenje trenutne krize i osiguraju transparentne i vjerodostojne izbore."

Predsjednik Bolivije Evo Morales odstupio je u nedjelju sa svoje funkcije nakon što je to od njega  zatražio vrhovni komandant oružanih snaga u Boliviji kako bi se osigurala stabilnost u zemlji,izvijestio je jučer  BBC.

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales u nedjelju u televizijskom obraćanju.

Ostavku će dati i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Morales odlazi s funkcije nakon što su ga na to pozvali policija, vojska i opozicija.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'