Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 15:20 |

Bešlija: Izbor korisnika stipendija će sačekati usvajanje budžeta BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. novembra (FENA) - Izbor korisnika stipendija Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u tekućoj akademskoj godini sačekat će usvajanje Budžeta BPK za 2020. - potvrdio je Feni resorni ministar Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, Vlada BPK Goražde donijela je odluku o isplati posljednje, šeste rate studentskih stipendija za prošlu akademsku godinu.

- Kasnilo se s isplatom stipendija zbog formiranja vlasti i svega ostalog i mi smo nastojali da ispunimo tu obavezu prema studentima koji su ostvarili pravo. Nova akademska godina je već počela i nadamo se da ćemo uspjeti u što kraćem roku provesti proceduru za izbor korisnika u ovoj akademskoj godini - kazao je Bešlija.

Dodao je da će to biti moguće tek nakon usvajanja budžeta kantona za 2020. godinu.  

- Vlada je usvojila Nacrt budžeta u kojem je planiran veći iznos za stipendije, 180.000 KM i nadamo se da u tom smislu neće biti promjena. Ali sačekat ćemo da se budžet usvoji i odmah krećemo s procedurom“ - naglasio je on.

Resorni ministar najavio je da je izvjesno da će se mijenjati kriteriji za dodjelu stipendija te da će se dati mogućnost studentima i njihovim roditeljima da izraze svoje mišljenje.

- Planirali smo javne rasprave za studente i njihove roditelje gdje će moći dati prijedloge i sugestije jer su možda studenti nezadovoljni kriterijima, ili nekim drugim stvarima koje bi se mogle korigovati. Možda će doći do promjene iznosa stipendija, broja rata ili nečeg drugog, i to će oni reći na raspravama ili online. Pripremili smo i jednu prezentaciju i analizu iz koje je vidljivo da opao broj učenika koji završavaju srednju školu a time i broj studenata - kazao je resorni ministar BPK Goražde.

Najavio je da će konačni kriteriji za dodjelu stipendija biti utvrđeni nakon održavanja javnih rasprava  s tim da i Vlada odnosno ministarstvo  trebaju utvrditi detalje obrazovne politike.

Ministar Bešlija naglasio je će i ovoga puta u skladu s pokazateljima tržišta rada, prednost imati studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'