Svijet     | 11.11.2019. 20:11 |

Izvršni direktor Ubera se izvinio za komentare o Hašodžiju

FENA Internet

RIJAD, 11. novembra (FENA) - Izvršni direktor taksi kompanije Uber izjavio je u ponedjeljak da za prošlogodišnje ubistvo novinara Džamala Hašodžija od strane Saudijske Arabije, velikog investitora u njegovu kompaniju, nema izgovora i da je pogrešno opisao ubistvo kao "ozbiljnu grešku" .

Dara Hosrovšahi povukao je komentare koje je iznio u intervjuu "Axios on HBO" emitovanom ranije u kojem je uporedio ubistvo kolumniste Washington Posta od strane saudijskih agenata u istanbulskom konzulatu Kraljevine sa nesrećom koju je prouzrokovao samovozeći automobil u posjedstvu njegove kompanije.

- To je ozbiljna greška. I sami smo napravili greške sa samovozećim automobilima i zato smo ih prestali proizvoditi. I dalje se oporavljamo od te greške. Mislim da ljudi prave greške. To ne znači da im se ne može oprostiti. Mislim da su to ozbiljno shvatili - rekao je Hosrovšahi u intervjuu.

- Ne možemo oprostiti ili zaboraviti ono što se dogodilo Džamalu Hašodžiju. Pogrešno sam to nazvao "greškom". Rekao sam nešto u tom trenutku u što i sam ne vjerujem. Naši investitori odavno znaju moje stavove i žao mi je što nisam bio tako jasan na Axiosu - napisao je na svom Twitter profilu.

Hašodžijevo ubistvo izazvalo je globalnu osudu, narušavajući imidž saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

CIA i neke zapadne vlade vjeruju da je prestolonasljednik naredio Hašodžijevo ubistvo. Princ Muhamed je to negirao, ali je rekao da snosi krajnju odgovornost kao de facto vođa zemlje.

Saudijski fond bogatstva PIF kupio je pet posto udjela u Uberu u 2016. godini u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara. Njegov predsjedavajući je u upravljačkom odboru.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

S. Arabija: Istraga i suđenje o ubistvu Hašodžija neovisni i transparentni

Evropska služba za vanjsko djelovanje: Hašodži inspiracija novinarima

Saudijski prestolonasljednik: Hašodžijevo ubistvo se dogodilo pod mojim nadzorom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta