Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 12:23 |

Pet osoba predato Tužilaštvu BiH u akciji "Var"

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Nakon operativne akcije kodnog naziva "Var“, koju su jučer izveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal te zloupotrebili položaj i ovlaštenja, protiv 12 osoba iz bh. nogometa bit će podnesena krivična prijava.

Nakon kriminalističke obrade pet osoba jutros je predato u nadležnost Tužilaštva BiH, a ostalih sedam je  pušteno na slobodu.

Službenici SIPA-e Tužilaštvu BiH su predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića.

Kako je Feni potvrdio portparol  Tužiteljstva BiH Boris Grubešić osumnjičeni će biti dovedeni posupajućem tužitelju na ispitvanje.

-  Nakon što se završi cjelokupna procedura ispitvanja svih osumnjičenih bit će donesena odluka o daljnjim koracima Tužiteljtva, odnosno o prijedlogu mijera za određivanje mjera pritvora, mjera zabrana ili drugih mjera u skladu sa zakonom - kazao je Grubešić.

U ovom trenutku Grubešić nije  mogao kometnirati da li će se akcija proširiti na neke druge osobe.  

Osumnjičene osobe  terete se za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine, da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

U nastavku akcije 'Kodeks' izvršeni pretresi više objekata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo