Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 15:28 |

Borovac: Poboljšan pravni okvir za zaštitu ljudskih prava u BiH

FENA Saopćenje

ŽENEVA/SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac, danas je predstavila izvještaj o stanju ljudskih prava na sesiji Radne grupe Ujedinjenih nacija za Univerzalni periodični pregled (UPR) o stanju ljudskih prava.

Borovac je u uvodnom izlaganju navela da se od prethodnog Izvještaja UPR-a do danas mnogo toga promijenilo na bolje u BiH dodajući da i 24 godine nakon rata još postoje primjeri neravnopravnosti i diskriminacije, kako konstitutivnih naroda tako i ostalih građana.

Navela je da se može govoriti o poboljšanom pravnom okviru za zaštitu ljudskih prava navodeći da su posljednjim izmjenama zakona o Zabrani diskriminacije unapređeni sudski i institucionalni mehanzmi za zaštitu od diskrimincije. U proceduri ratifikacije pred oba doma Parlamentarne skupštine BiH su Protokoli 15 i 16 uz Evropsku konvneciju. 

Svi krivični zakoni u BiH sadrže odredbe kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje te mržnje po drugim osnovama. Pokrenute su inicijative, navela je Borovac, za harmonizaciju krvičnih zakona u BiH u cilju suzbijanja govora mržnje. Ustavni sud BiH donio je odluku o ukidanju odredbe o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske.

Imajući u vidu značaj slobode izražavanja i slobode medija kao temeljnih postulata demokratskog uređenja države Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH su kroz usvajanje Izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH iskazali spremnost da stvori ambijent u kojem će sloboda govora i medijske slobode biti poboljšane.  

Borovac je naglasila da je postignut značajan uspjeh u provedbi prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je poboljšana je regulativa u entitetskim zakonima u oblasti rada posebno s aspekta zaštite od diskriminacije, kao i zakonodavstvo koje se tiče socijalne zaštite djece u smislu uspostavljanja sistema hranitjeljskih porodica.

Također, nastavljeni su napori na prevenciji diskriminacije u obrazovanju, a ppolovljen je i broj primjera „dvije škole pod jednim krovom“. Ratifikovan je Opcioni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta koji omogućava direktno podnošenje žalbi Komitetu.

Osiguravaju se i sredstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom putem entitetskih fondova, a usvojene su i nove strategije za unapređenje položaja osoba s invaliditetom na osnovu Politike o invalidnosti u BiH.

Borovac je navela da su ostvareni značajni iskoraci u razvoju institucionalnih kapaciteta za ravnopravnost spolova i unapređeni zakoni koji garantuju rodnu ravnopravnost kao i u standardizaciji usluga zaštite i prevencije nasilja u porodici u skladu s Istanbulskom konvencijom. UN Rezolucija 1325 „Žene, mir, sigurnost“ je primijenjena u oružanim i policijskim snagama u BiH. Kroz provođenje Gender akcionog plana BiH provode se i mjere za unaprijeđenje prava LGBT osoba kroz edukaciju sudija, tužilaca i policijskih službenika, a nedavna Povorka ponosa LGBT osoba u Sarajevu održana je bez incidenata.

- Ostvareni napredak ne umanjuje svijest o izazovima sa kojima se suočava sistem zaštite i promocije ljudskih prava u BiH i naše obaveze da i dalje istrajno radimo na njihovoj realizaciji u najboljem interesu za građane BiH. Svjesni smo jednog od najkrupnijih problema koji iziskuju izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona, a to je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao što je Sejdić i Finci i drugi – naglasila je ministrica Borovac.

Izrazila je očekivanje skorijeg usvajanja Revidine strategije za procesuiranje ratnih zločina i Strategije tranzicijske pravde te posebno važnim označila završetak procesa traženja još 7.500 nestalih osoba, navodeći podatak da je do sada završena identifikacija 23.000 osoba.

- Svjesni smo obaveza izjednačavanja prava ranjivih skupina stanovništva i donošenja sveobuhvatnog socijalnog dokumenta u cilju inkluzivnog rasta i smanjenja siromaštva. To iziskuje i osiguranje većih finansijskih resursa što je teško osigurati u kratkom roku – rekla je Borovac.

Govoreći o problemu povećanog priliva migranata, ona je navela kako je BiH suočena s velikim humanitarnim izazovom naglasivši kako je neophodna pomoć međunarodnih organizacija da bi se osiguralo poštivanje osnovnih ljudskih prava migranata.

U delegaciji Bosne i Hercegovine, a koju predvodi ministrica Semiha Borovac, su i predstavnici Ministarstva pravde BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i  Hercegovine, Regulatorna Agencija za komunikacije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske.  

Nove preporuke za Bosnu i Hercegovinu od UN-ove Radne grupe za UPR bit će poznate sutra, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom