Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 12:50 |

Zovko pozvala političke vođe da formiraju Vijeće ministara BiH

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 14. studenoga (FENA) – Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko govorila je tijekom mini plenarne sjednice u Bruxellesu o mjerama koje Bosna i Hercegovina mora poduzeti kako bi ispoštovala preporuku Europskog parlamenta i Europske komisije te zaštitila svoje granice i građane od organiziranog krijumčarenja ljudima i nekontroliranog priljeva izbjeglica što ugrožava stabilnost i sigurnost Republike Hrvatske pa tako i Europske unije.

U Rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću od 2019. primijećeno je povećanje broja migranta koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu te manjak koordinacije različitih razina vlasti u odgovoru na tu situaciju, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

Parlament je u Rezoluciji iz veljače ove godine izrazio zabrinutost zbog migranata koji u sve većem broju pristižu u Bosnu i Hercegovinu preko istoka, kao i zbog nedostatka koordinacije između različitih razina vlasti u BiH pri rješavanju te situacije.

Zatupnica Zovko je kroz uložene amandmane, koji su prihvaćeni, naglasila nužnost formiranja Vijeća ministara BiH i donošenje Izbornog zakona što bi donijelo Bosni i Hercegovini stabilnost koja bi omogućila učinkovitiju kontrolu i nadzor vlastitih granica.

Pozvala je na bolje upravljanje granicama i ojačavanje specijalnih jedinica za istraživanje trgovine ljudima s ciljem učinkovite borbe protiv krijumčara.

"Na žalost, iz najnovijih izvješća institucija zaduženih za implementaciju ovih mjera, vidljivo je da Bosna i Hercegovina nije u stanju zaštititi svoje granice i svoje građane. Čak je i šef Granične policije Bosne i Hercegovine otvoreno izjavio da ne može kontrolirati granice i uputio poziv za pomoć", rekla je Zovko, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Plenković: Odluka o otvaranju pregovora je ključna za stabilnost Bosne i Hercegovine

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost europskih građana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo