Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 14:08 |

SDA i HDZ BiH: Otpočeti proces traženja rješenja za Izborni zakon BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), predvođene predsjednicima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarale su danas u Sarajevu o Izbornom zakonu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima da su dogovorili da otpočnu proces traženja rješenja, te da predstavnici stranaka koji su zaduženi za to već razgovaraju o tome.

- Vjerujem da ćemo napraviti jedan precizan plan kako da ove dvije stranke, nadam se do kraja idućeg tjedna, ponude rješenja, kao jedan zajednički sadržatelj našeg rada, pa da onda eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi eventualno ovakav zakon dobio svoje promjene u Zastupničkom domu PSBiH - kazao je Čović.

Smatra da je i dalje "klima i razina koju gradimo ka tom povjerenju, ili kako neko kaže, otopljavanju odnosa, dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti u tom duhu dalje“.

- Danas imamo i dva kolegija, Doma naroda i Zajednički kolegij oba doma. Vidjet ćemo koliko ćemo tu zajedno dobaciti oko uspostavljanja vlasti na razini BiH - naveo je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s traženjem rješenja za Izborni zakon BiH, kazao je da žele razgovarati o svim odlukama suda u Strazburu, odnosno Ustavnog suda BiH.

- To kad se sažme dođe na Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar. Koliko ćemo daleko otići kod nekih tehničkih pitanja, vidjet ćemo - kazao je Čović.  

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da su zadali sebi rok od dvije sedmice da pokušaju napraviti okvir za rješenje implementacije odluka dvaju sudova, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH.

- Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan orijentacioni okvir, tada ćemo uključiti i koalicione partnere - SBB i DF. Ja sam tako dogovorio s njihovim predsjednicima da prvo napravimo jedan okvir, dinamički plan. Zatim, ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, onda bi to sve išlo dalje kroz proceduru unutar Parlamentarne skupštine - naveo je Izetbegović.

Mi smo, naveo je, posebno zainteresirani za konačnu implementaciju presuda Suda za ljudska prava u Strazburu po apelacijama "Sejdić-Finci“, Zornić, Pilav itd. i za smanjenje mogućnosti blokada unutar Doma naroda u Federaciji BiH.

- Imali smo poseban sastanak i s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i s ministricom finansija FBiH Jelkom Milićević, kada je u pitanju rad Federalne vlade i formiranje novog saziva Federalne vlade. Tu smo se dogovorili već iduće sedmice da finaliziramo prijedloge koji se odnose na nova ministarstva, odnosno na ukidanje nekih od ministarstava i formiranje novih, na budžet Federacije, gdje vidimo da je nepohodno staviti fokuse na recimo pitanje nataliteta, povratka, pitanje kulture, pitanje zdravstva, nauke, pored onoga svega što smo imali do sada kao priritet - kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti na državnom nivou, Izetbegović je kazao da će imati sastanke kolegija oba doma državnog parlamenta.

- Vidjet ćemo šta tu mogu pomoći visokopozicionirani političari sa srpske strane. Lično cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis, ali nema dogovora bez trećeg. Tako da očekujemo da se tu konačno nađe spremnosti za jedan kompromis, da dalje ne tonemo u krizu i blokadu, ali kao što rekoh potreban je i treći - naveo je Izetbegović.

Pogledajte http://fena.ba/video/3656

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1lWZ31zeqbNBYmqkt-E2KwEn2JssiSpnn?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Saopćenje za javnost SDA

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo