Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 14:12 |

Istinomjer: Načelnik Hadžibajrić ispunio 79 od ukupno 124 izbornih obećanja

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Više od polovine datih izbornih obećanja za mandatni period od 2016. do 2020. godine, ispunio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, njih 79 od ukupno 124.

Šest obećanja dobilo je ocjenu u progresu, devet je ocijenjeno kao započeto, dok rad na ispunjavanju njih 30 još uvijek nije započet.

Rezultati su to analize projekta „Lokalni istinomjer“ kojeg realizira UG „Zašto ne“ a kako je pojasnila član tima Selma Aščerić, u fokusu je monitoring odgovornosti imenovanih zvaničnika, odnosno, izborna obećanja u trećoj godini mandata, 2016.-2020.godine.

Na uzorku je bilo 12 općina i gradova u BiH, jedinica lokalne samouprave, a načelnici i gradonačelnici su dali 735 izbornih obećanja, od kojih je do sada ispunjeno samo 152.

- U odnosu na ostale općine, već treću godinu Općina Stari Grad ima dobre rezultate. To je svijetao primjer na kome se mogu druge općine ugledati, preuzeti metodologiju rada i način realizacije projekata - kazala je Aščerić.

Najveći broj ispunjenih obećanja u općini Stari Grad u protekle tri godine odnosio se na putnu i komunalnu infrastrukturu, sanaciju ulica, zidova, vodovodne i kanalizacione mreže i drugih problema građana koji utiču na kvalitetu svakodnevnog života.

- Svaki načelnik koji je ispunio 50 posto izbornih obećanja smatram uspjehom, a više od 80 posto je ogromna stvar i nedostižno za mnoge, jer uvijek postoje projekti koji ne zavise samo od općine već i od viših nivoa vlasti -  kazao je načelnik Hadžibajrić i dodao da ne treba davati obećanja građanima koja se ne mogu ispuniti.

Na području općine Stari Grad urađeno je puno projekata od općeg društvenog značaja, izgradnja igrališta, školskih objekata, a u toku je izgradnja podzemne garaže, rekonstrukcija Doma zdravlja, sanacija ulice Ferhadija, Štrosmajerova i platoa Kovači, rehabilitacija parka At mejdan, izgradnja Parka mira na Darivi, obnova zgrade Muzičke akademije.

- Svi načelnici i gradonačelnici u BiH se susreću sa istim problemom, a najveći teret i odgovornosti vlasti je na općinama. Tu smo prvi i zadnji amortizer prijema građana. Što je veći nivo vlasti to je udaljenije od građana i naroda - kazao je načelnik Hadžibajrić te dodaoda se on prema svojoj općini i gradu odnosi onako kako se odnosi i prema svojoj kući.

Nešto lošiji rezultati, prema analizi Istinomjera su u enitetu Republika Srpska, osim Grada Banja Luka, koji ima najbolji rezultat, jer je gradonačelnik Igor Radojičić realizirao impozantan broj projekata, s milionskim investicijama.

Ohrabruje činjenica da ipak, 49 posto izbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u BiH ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo