Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 17:06 |

Visoka delegacija ZDK u posjeti Općini Žepče, razgovarano o brojnim projektima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Visoka delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić boravila je danas u službenoj posjeti Općini Žepče, gdje je sa načelnikom Matom Zovkom, predsjedavajućim Općinskog vijeća Muhamedom Jusufovićem i saradnicima, razgovarala o saradnji dva nivoa vlasti i projektima koji se realizuju na području te općine.

- Članove Vlade i Skupštine smo upoznali sa hronologijom svih događaja na području općine Žepče, a potom i rješavanju nagomilanih problema. Drago mi je da su svi ti problemi iza nas te da imamo vrlo dobru saradnju sa institucijama Zeničko-dobojskog kantona - kazao je načelnik Zovko.

Teme razgovora bile su izgradnja nove osnovne škole, koju finansira Općina Žepče uz pomoć Vlade ZDK i Republike Hrvatske, sanacija klizišta u MZ Željezno Polje, pitanje oslobađanja troškova pretvorbe zemljišta za 60 kuća koje su izgrađene za stradalnike poplava, izgradnja poslovnih zona i jačanje konkurentnosti privrede te brojna druga pitanja u interesu za lokalnu zajednicu i kanton.

- Nakon Olova i Vareša, Žepče je treća općina koju smo posjetili u punom sastavu. Vlada je u proteklih sedam mjeseci, otkako je imenovana, vodila računa o svim općinama u ZDK, među kojime je i Žepče, jer težimo ravnomjernom razvoju ZDK-a. U novom budžetu ćemo planirati sredstva za započete projekte, jer u općinama postoji veliki broj projekata koje treba finalizirati - kazao je premijer Ganić, izrazivši zahvalnost općini Žepče što je pokrenula projekt izgradnje nove škole te što na taj način pomaže da se osiguraju bolji uslovi i kvalitetnije obrazovanje u ZDK.

Članovi Vlade posjetili su i Katolički školski centar "Don Bosco" u Žepču, koji je izgrađen uz pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Potom su premijer Ganić, načelnik Zovko i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Azra Šabanović svečano pustili u promet novoizgrađenu dionicu lokalnog puta Gornji Vitlaci - Brijeg, koju su sa 60.000 KM zajedno finansirali Vlada ZDK i Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo