Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 12:03 |

Mirni protest pred zgradom Vlade ZDK zbog nepoštivanja odluka suda iz Strazbura

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 19. novembra (FENA) - Dvadesetak aplikanata koji su zbog nepoštivanja odredaba kolektivnih ugovora na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Starzburu dobili izvršne presude protiv Vlade Zeničko-dobojskog kantona, okupilo se danas na mirnim protestima pred zgradom Vlade i skupštine ZDK.

ZDK je, kako je kazao ministar finansija tog kantona Josip Lovrić, po svim sudskim presudama dužan ukupno 155 miliona KM, a taj dug sa zateznim kamatama narastao je na oko 300 miliona KM.

- To je problem koji je zatekao novu vladu. Vlada je na sjednici 31. oktobra donijela generalne mjere koje je i naložio sud u Strazburu. Donijeli smo Akcioni plan, koji predviđa isplatu na period od 22 godine, što znači da će ZDK godišnje isplaćivati po 13 miliona KM, na ime izvršnih sudskih presuda - kaže ministar Lovrić.

On je najavio kako će ZDK, u budžetu za iduću godinu, predvidjeti isplatu "prijateljskih nagodbi", odnosno isplatu duga bez kamata, a za što će uskoro raspisati i javni poziv.

Lovrić podsjeća da su ove godine isplatili 1,6 miliona KM, dok su, po presudi suda iz Strazbura, ove godine obavezni isplatiti oko 3,5 miliona KM, što je i planirarano u budžetu.

- Mi smo, za nematerijalnu štetu i troškove postupka isplatili oko 500.000 KM. Ostalo nam je u budžetu još oko tri miliona KM - kaže Lovrić, koji tvrdi da presude nisu ispoštovali zbog "tehničkog problema".

Sud u Strazburu je, napominje, naložio da se isplati nematerijalna šteta te da se izvrše presude domaćih sudova, u kojima stoji da novac moraju isplatiti na žiro-račune advokata koji su aplikante zastupali pred bh. sudovima.

- Međutim, aplikanti su nam dostavili potvrde o otkazu punomoći advokatima koji su ih zastupali pred domaćim sudovima. Sada smo došli u tehnički problem, jer ne znamo kome, odnosno na čiji račun da isplatimo novac. Bilo koje jednostrano otkazivanje punomoći, po odluci Kantonalnog suda, a to je stav i Kantonalnog pravobranilaca, nije pravovaljano - ističe Lovrić, koji dodaje da je razgovarao sa aplikantima, zadnji put 13. novembra te da razumije njihove probleme.

Ministarstvo, napominje ministar Lovrić, o svemu ovome priprema informaciju za Vladu ZDK, koja će zasjedati u petak.

Međutim, jedan od aplikanata, penzionisani policajac Hajrudin Alić, ističe da Vlada ZDK nema prepreka da isplati presude. Sud iz Strazbura je, kako napominje, u jesen prošle godine obavijestio Vladu ZDK o obavezi isplate sredstava za 166 aplikanata, što je predviđeno i u budžetu Vlade ZDK za 2019. godinu.

- Kompletna je procedura provedena i ta su sredstva na računima nas aplikanata trebala biti do 15. maja. Zašto to Vlada ZDK nije isplatila, ne znam. Imali su saglasnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, našeg obdusmena i saglasnost Kantonalnog pravobranioca- ističe Alić, koji napominje kako su međunarodne presude iznad svih domaćih zakona i propisa ove države te su svi obavezni da postupe po tim presudama.

- Mi smo dobili presude na svoje ime i prezime. Naše ugovorene obaveze, prema našim advokatima, one stoje i niko od aplikanata ne bježi od tih obaveza. Prema tome, to ništa nije sporno - svi smo mi pojedinačno sklapali te ugovore. Međutim, presude su na moje ime i prezime i trebaju se isplatiti na moje ime i prezime, a moje obaveze prema advokatima su moje obaveze - smatra Alić.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana