Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 15:24 |

Tužilaštvo TK: Uhapšeni u današnjoj akciji osumnjičeni za organizovani kriminal

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 19. novembra (FENA) - Pripadnici Federalne uprave policije danas su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla, na području Hercegovine lišili slobode članove Ivanu Bunoza i Matu Pavkovića, članove Nadzornog odbora GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivana Vukšića, koji je od septembra 2019. godine bio nezakonito imenovani punomoćnik firme GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u) i sekretara GIKIL-a Ernu Mehmedović.

Oni su uhapšeni nakon pretresa na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, dok su pripadnici MUP-a TK izvršili pretres u firmi GIKIL u Lukavcu. 

Osumnjičeni su da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Tužitelj Tužiteljstva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić kazao je da se radi o ranije proširenoj istrazi.

-Otkrili smo da postoje elementi i za druga krivična djela. Sve su te radnje proširene na Pramod Mittala, jer je on kao vođa kriminalne grupe uvijek na prvom mjestu. Ostala lica su okarakterisana kao članovi njegove grupe. Trebaju se još uraditi određena vještačenja kako bismo utvrdili količinu imovinske koristi. Trebamo saslušati veliki broj svjedoka i možda se istraga na ovome završi, a možda se proširi na veći broj lica - rekao je Serhatlić.

Kako navode u Tužiteljstvu TK, osumnjičeni su svjesno djelovali u cilju sticanja protupravne imovinske koristi za Pramod Mittala koji je nakon uhićenja pobjegao u Indiju i još se nije javio niti na jedno saslušanje tokom istrage, a kao razlog navodi bolest.

-Pojavili su se njihovi branioci i izostanak opravdali da su osumnjičeni bolesni i da imaju poštedu nekih mjesec dana. Vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu - navode iz Tužilaštva TK.  

Podsjećanja radi, istraga je ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a u periodu od 2003. do danas, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Uhapšeni u akciji FUP-a predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Senada Muhamedbegovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo