Kultura     | 19.11.2019. 15:35 |

Predstavljen zbornik 'Alija Isaković i bosanski jezik'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - "Alija Isaković i bosanski jezik" naziv je zbornika radova koji je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu.

U kontekstu jezika te lika i djela Alije Isakovića govorili su promotori zbornika profesori Dževad Jahić, Alen Kalajdžija, Uzeir Bavčić i Alija Pirić, koji su rekli da je Alija Isaković kao pisac, kulturni radnik i književni historičar intuitivno shvatio temeljne stvari vezane za jezik Bosne.

- On je vrlo rano shvatio da historijski složen prostor kakva je BiH, ne može biti a da nema i svoj slojeviti jezik, jezik Bosne, odnosno, bosanski jezik koji je istorija nazvala tako. Niko od nas nije izmislio taj naziv nego ga mi samo nasljeđujemo – kazao je Jahić.

Promotori su bili svjedoci zanemarenosti istaknutog bh. književnika Alije Isakovića, prije i poslije agresije na BiH, kada se nauka nalazila na raskršću, ali danas se bez ikakvog glorificiranja, pretjerivanja, može ukazati realno šta je Isaković uradio za svoga života i na šta je ukazivao.

Posljednjih 20 godina Bosnistika intenzivno istražuje bosanski jezik, a zbornik će široj čitalačkoj publici otkriti pojavu koja je teorijski i lingvistički zanimljiva.

- To je da su pisci neraskidivo vezani sa samim jezikom, a tu vezu je osjećao i živio Alija Isaković, čovjek koji je duboko spoznao Bosnu kao kulturno-historijski prostor i obrazlagao na koji način taj prostor ima svoje reflekse u jeziku i književnosti – naglasio je Jahić.

Alija Isaković je govorio: "Naš jezik je naš moral i ne trebamo govoriti o tome šta je to bosanski jezik". Stoga, kako je obrazložio profesor Kalajdžija, u jeziku su pohranjena sva naša znanja, iskustva, jezik je intelektualna arheologija zajednice koja se služi tim jezikom.

- Zbornik radova Alije Isakovića će pomoći u razumijevanju statusa i položaja bosanskog jezika i njegove važnosti za državu BiH i govornike bosanskog jezika, pa bilo da se oni nalaze u BiH ili drugim državama, rasuti diljem svijeta – rekao je Kalajdžija.

Prvi dio zbornika odnosi se na odnos Alije Isakovića i jezičke politike, drugi dio govori o Aliji Isakoviću i rječniku karakteristične refleksije bosanskog jezika, treći dio se odnosi na jezik i stil, odnosno stavove i sjećanja na Isakovića, a svaki od tih aspekata tretiraju problematiku vezanu za sociolingvističke aspekte jezika, leksikografske obrade jezika, jezika i stila Alije Isakovića, ali zbornik ima i poseban odnos o Aliji Isakoviću kao čovjeku.

Predstavljanju zbornika prisustvovali su eminentni profesori UNSA, kulturni radnici, te potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

Odgođeno uručenje 'Preporodove' bijenalne nagrade 'Alija Isaković'

Promovisan zbornik 'Rod i ekonomija' o položaju žena u društvu i ekonomiji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!