Kultura     | 19.11.2019. 15:42 |

Veterinarski fakultet obilježava 70 godina monografijom kao pogledom u budućnost

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu ove godine obilježava 70 godina postojanja.

Tim povodom organizovana je press konferencija na kojoj su o jubileju fakulteta te njegovoj ulozi govorili dekan Nihad Fejzić, urednik Monografije Veterinarskog fakulteta Ahmed Smajlović te najstariji diplomant i polaznik prve generacije studenata tog fakulteta Hamdo Lokvančić, koji je svojevremeno bio stipendista Humboldtove fondacije te Fulbrajtovog programa stipendiranja.

Na početku susreta s medijima prikazan je kratki film koji su napravili nastavnici i saradnici fakulteta, a prikazuje jedan dan studenata na tom fakultetu.

Fejzić je, predstavljajući Lokvančića, naveo da se u monografiji nalazi i kratka priča čiji je sudionik Lokvančić, po kojoj je  preradi  Abdulaha Sidrana napravljen kratki film "(A)Torzija" koji je dobio brojne nagrade, između ostalih i Srebrnog medvjeda.

Lokvančić koji je stručnjak u oblasti veterinarske ginekologije prisjetio se tog slučaja kad je pozvan ratne 1994. godine da pomogne jer je krava imala problem sa teljenjem, zato što je tele imalo pogrešan položaj, ono je "uvrnuto". Krava je uspješno oteljena  svojevrsnim "odvrtanjem", atorzijom, što je za mnoge značilo i spas od gladi.

Profesor Lokvančić ovom prilikom prisjetio se da se Veterinarski fakultet nekad nalazio u starim austrijskim konjušnicama. U prvu generaciju Veterinarskog fakulteta, kako pamti, upisano je oko 130 studenata.

Lokvančić je odao priznanje aktuelnom dekanu Nihadu Fejziću istakavši da je za veterinarsku struku, kao i ostale, bitno uspostavljati komunikacije, ne biti izolovan. On se također osvrnuo na činjenicu da je veterinarska nauka vezana i za zdravlje ljudi i životinja te govorio o ulozi ljubavi prema prirodi, prema životinjama u veterinarskoj struci.

Urednik Monografije Veterinarskog fakulteta Ahmed Smajlović istakao je da se u toj knjizi nalazi presjek rada fakulteta - 70 godina koje možda jesu malo za instituciju, ali su i cijeli jedan prosječan ljudski život.

- U našoj monografiji govorimo o daljnjoj i bližoj prošlosti i našoj sadašnjosti. Iz ove Monografije može se vidjeti vizija naše budućnosti - rekao je Smajlović.

Monografija ima 280 stranica. Fotografije su dijelom iz arhive fakulteta, a novije su rad Damira Šagolja.

U okviru obilježavanja godišnjice fakulteta  21. novembara  će biti održana akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo, a za naredni dan predviđen je panel "Veterinarska edukacija: pogled u našu budućnost" te Godišnja skupština REEV MED – Asocijacije veterinarskih fakulteta mediteranskih zemalja, koja će biti održana na Veterinarskom fakultetu.

Gosti akadamije i panela biće ugledni stručnjaci iz veterinarske oblasti. Između ostalih: dekan Veterinarskog fakulteta Zagreb Nenad Turk, osnivač Animal hospital Postojna (Slovenija) prof. dr Janoš Butinar, direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Podgorica (Crna Gora) Vesna Daković, expert za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju i bivši dekan Veterinarskog fakulteta Jordan University of Science and Technology prof. dr Ehab Abu-Basha, direktorica Centra za interdisciplinarne studije UNSA (BiH) prof. dr. Melika Husić-Mehmedović i bivši direktor Ecole Nationale Vétérinaire d’Alfort (ENVA) i počasni predsjednik Asocijacije veterinarskih fakulteta mediteranskih zemalja (Francuska) prof. dr. Andre Laurent Parod.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!