Regija     | 21.11.2019. 12:13 |

Špijunska afera dokaz o hibridnim operacijama protiv Srbije - dužnosnik

FENA Agencije

BEOGRAD, 21. studenog (FENA) - Predsjednik srbijanskog parlamentarnog Odbora za Kosovo Milovan Drecun ocijenio je u četvrtak da se protiv Srbije već dugo vodi "niz hibridnih operacija, čiji je cilj utjecati na vanjsku i unutarnju politiku zemlje", ustvrdivši kako to dokazuje i objavljivanje snimke na kojoj ruski obavještajac daje novac navodno srpskom agentu.

Drecun je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da su otvorena pitanja tko je autor snimke i koja je služba, a da nije srbijanska, spremna izvesti takvu operaciju, pratiti ljude i snimati automobile, te tko je osoba sa srbijanske strane koja, navodno, predaje informacije te što je predmet interesa ruskog agenta.

Nakon objavljivanja snimke na Youtubu 17. studenog srbijanski mediji slučaj nazivaju "špijunskom aferom", "špijunskim skandalom" te "aferom ruski špijun", a državna sigurnosno-informativna agencija (BIA) u srijedu je potvrdila autentičnost snimke i identitet ruskog obavještajca.

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je novinarima da je vojna obavještajno-sigurnosna agencija (VBA) dobila nalog predsjednika Aleksandra Vučića da ispita slučaj, a Vučić je za danas u 18 sati zakazao sjednicu Vijeća na nacionalnu sigurnost, prenosi Hina.

Vučić se jutros sastao i s ruskim veleposlanikom u Srbiji Aleksandrom Bocanom Harčenkom, a o tom će susretu, kojem je nazočio i ministar obrane Aleksandar Vulin, "izvijestiti javnost tijekom dana", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Bocan Harčenko nakon sastanka nije komentirao sadržaj razgovor sa srbijanskim predsjednikom.

Špijunska afera dominira danas i na naslovnicama beogradskog tiska, poglavito u prorežimskim tabloidima.

Tako "Alo" navodi "Počeo rat za Srbiju", "Informer" piše "Ruski špijuni guraju Srbe u NATO", dok "Kurir", uz nadnaslov "Špijunska afera trese Srbiju", donosi naslov "Pakao za Vučića" te u podnaslovu ocjenjuje: "Što god predsjednik odlučio neće mu biti lako".

"Agenture urušavaju neutralnu Srbiju" naslov je "Večernjih novosti", dok "Blic" piše "Država pokreće istragu afere 'ruski špijun' ". "Politika" ističe da je priču potaknuo bugarski novinar Hristo Grozev, za kojeg list tvrdi kako se "proslavio pričama o ruskim sigurnosnim prijetnjama".

I predsjednik Odbora za Kosovo i nekadašnji novinar Milovan Drecun kaže kako "bugarski istraživački novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja" video snimke.

"On tvrdi da ne zna tko je autor, ali izgleda da postoje mehanizmi preko kojih određeni pojedinci i službe mogu plasirati informacije u javnosti", rekao je Drecun za RTS, podsjetivši kako je Bugarska nedavno burno reagirala na ruski sustav S-400, koji je dopremljen na zajedničke vježbe Srbije i Rusije.

Ocijenivši kako ta priča može "nanijeti štetu rusko-srpskim interesima", Drecun je ustvrdio kako je ranije u Skoplju formiran "maskirani obavještajni centar", gdje se nalaze i pripadnici službi susjednih zemalja, poput Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Bugarske. Drecun je sugerirao kako Srbija mora dogradi mehanizam za obranu od tih djelatnosti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom