Bosna i Hercegovina     | 21.11.2019. 19:51 |

Građani ponovno prosvjedovali ispred deponije Uborak

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 21. studenoga (FENA) – Stotinjak građana i aktivista građanske inicijative "Jer nas se tiče" održalo je u četvrtak mirno okupljanje na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara kako bi još jedanput ukazali na probleme u radu te deponije, posebice iznalaženja rješenja za njezino izmještanje.

Uime Inicijative "Jer nas se tiče" novinarima se obratio Omer Hujdur i poručio kako građani neće odustati od svojih zahtjeva, prvenstveno zatvaranja deponije u što kraćem roku.

- U prethodnom periodu sastali smo se s predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i Gradske uprave i oni su naveli kako će najvjerojatnije doći do izdavanja nove okolišne dozvole za deponiju. Danas smo ovdje da kažemo kako se tome protivimo u svakom smislu te kako ćemo uputiti kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u tome i koji truju stanovništvo ovih naselja – kazao je Hujdur.

Po njegovim riječima, Radno tijelo za traženje nove lokacije za odlaganje otpada održalo je jedan sastanak na kojem je nedostajao stručni član koji je trebao upotpuniti tim, tako da ništa nije završeno.

- Našli smo novu lokaciju, ali nadležni smatraju da je najbolja lokacija upravo ovdje – ustvrdio je Hujdur.

Također je komentirao tvrdnje mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića o nepostojanju dokumentacije i dozvola za naselja i kuće oko deponije Uborak te naglasio kako mještani imaju svu potpunu dokumentaciju za kuće koje se nalaze u prvom redu oko deponije.

Inače, okolišna dozvola za regionalnu deponiju istječe 3. prosinca ove godine.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Stanovnici okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo