Kultura     | 21.11.2019. 20:32 |

Irfan Hozo izložbom "Portreti grada" obilježio 40 godina rada

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine večeras je otvorena  izložba “Portreti grada” autora Irfana Hoze, kojim ovaj istaknuti bosanskohercegovački slikar obilježava četrdeset godina profesionalnog bavljenja umjetnosti.

Nakon nešto duže pauze Hozo je odlučio da se sarajevskoj publici predstavi novim ciklusom u kojem se bavio svojim rodnim gradom, kao i portretima dobro poznatih lica sa sarajevskih ulica.

Ova izložba posvećena je gradu i njegovim ljudima na jedan poseban autorski način, a ideju za ciklus portreta u prirodnoj veličini Hozo je dobio nakon što je u oktobru prošle godine osvojio nagradu "Ismet Mujezinović" za portret oca i majke.

Izložbu je otvorio Gradimir Gojer, koje je naglasio da je Hozo "umjesto očekivane retrospektive, odlučio započeti novi ciklus, prihvatiti novi izazov i postaviti ljestvicu svoga umjetničkog stvaranja za nekoliko podioka više".

- Njegov stvaralački opus je opus čovjeka koji u svojoj nemirnosti, svojem nemirenju s onim što je oko sebe, ide uvijek korak dalje. Nije  slučano da je ovoliko svijeta došlo na izložbu. Zašto je Irfan Hozo zanimljiv ? Zato što su sve slikarske tehnike kojima se služio u svojoj karijeri, svi stilovi kojim je progovarao na svojim artefaktima, uvijek značili korak dalje. Odluka da slika svoje sugrađane je odluka da ustvari slika dušu svoga grada - kazao je Gojer. 

Irfan Hozo rođen je 1957. u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomski studij završio je u Sarajevu. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Od 1980. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a 1985. priznat mu je status slobodnog umjetnika. Živi i radi u Sarajevu. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izložba slika Mirka Kujačića otvorena u Muzeju Žitomislić

Mostarcima predstavljena izložba slika Dževdeta Nikočevića

Izložba "1993" autora Zorana Filipovića predstavljena tuzlanskoj publici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo