Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 16:50 |

Kavazović : Bosna i Hercegovina kulturno-povijesno pripada Evropi

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Bosna i Hercegovina kulturno-povijesno pripada Evropi i politički je opredjeljenja za budućnost u EU, stoga će Islamska zajednica kao evropska zajednica muslimana nastojati razvijati svoje obrazovne i institucionalne kapacitete kako bi na najodgovorniji način doprinosila budućnosti multireligijske, pluralne, otvorene i demokratske Evrope – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On je na prijemu koji je upriličen nakon svečanosti obznanjivanja njegovog novog sedmogodišnjeg mandata na časnoj dužnosti reisu-l-uleme kao poglavara i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH, u obraćanju članovima Sabora IZ-e, vjerskim velikodostojnicima, predstacvima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH i diplomatskog kora u BiH, kazao da i novi mandat doživljava kao polog vrhunske odgovornosti i časti, "pred Bogom, pred poviješću i budućnošću, pred Islamskom zajednicom i njenim pripadnicima, pred narodom i društvom i pred svima vama koji ste danas moji svjedoci".

- Takvo moje osjećanje u kojem polažem nadu, pa rekao bih, i pravo na vašu podršku, proizlazi iz vjerskog, moralnog i duhovnog, ali i društvenog, povijesnog i za našu zajedničku budućnost bremenitog značenja i značaja same institucije reisu-l-uleme – kazao je Kavazović.

Kako je dodao, institucija reisu-l-uleme nije samo institucionalni izraz za najviši vjerski autoritet Islamske zajednice koji predstavlja jedinstvo dina i Ummeta (vjere i zajednice).

- Reisu-l-ulema se stara o ispravnom razumijevanju i življenju islama, prenošenju emaneta i postizanju cilja Islamske zajednice koji se sastoji u tome da svi njezini pripadnici žive u skladu sa islamskim normama a koji se ostvaruje promicanjem dobra i odvraćanjem od zla – naglasio je u obraćanju.

Institucija Reisu-l-uleme, pojasnio je Kavazović, ne podrazumijeva samo planiranje, vođenje, usmjeravanje i nadziranje vjerskog života u Islamskoj zajednici, već predstavlja, s jedne strane, epohalni vitalni izraz naše moderne islamske institucionalne samosvijesti, autonomije i identiteta, stoga, istakao je, institucija reisu-l-uleme bila je i ostaje izraz naše odgovornosti pred bosanskim, evropskim i globalnim izazovima moderne povijesti.

Istakao je kako mu predstoji najveća zadaća i odgovornost, a to je da opravda povjerenje koje  narod ima u Islamsku zajednicu.

- Mi smo malobrojan narod, ali, zahvaljujući islamu i Islamskoj zajednici mi smo narod koji se na dvije hiljade mjesta sastaje pet puta na dan samo u domovini, a isto činimo i u domovinskim zemljama i dijaspori. Povjerenje koje muslimani imaju prema svojim džamijama i džematima, nije samo najveća, nego možda i jedina snaga koju Islamska zajednica ima – naglasio je Kavazović.

Islamska zajednica će u narednom periodu svoje djelovanje i dalje prilagođavati evropskom pravnom, socijalnom, političkom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a za to postoje dva razloga: značajan broj pripadnika Islamske zajednice u BiH, Bošnjaka i drugih koji žive u državama zapadne Evrope.  

- U  našem neposrednom bh.društvenom okruženju, Islamska zajednica će na unutrašnjem planu svoje misije i dalje ustrajno čuvati sakralne vjerske i duhovne vrijednosti, a na društvenoj ravni svoje će djelovanje i dalje usmjeravati na obrazovne, moralne i socijalne ciljeve svoje misije – kazao je reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović na prijemu koji je upriličen povodom njegovog novog sedmogodišnjeg mandata na časnoj dužnosti reisu-l-uleme.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

Reisu-l-ulema u Nürnbergu: Nađite u svojim mislima i srcima mjesta za našu domovinu

Reisu-l-ulema u Frankfurtu: Snažna podrška institucionalnom jačanju Zajednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo