Bosna i Hercegovina     | 23.11.2019. 18:28 |

Forto i Katica na Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na Četvrtom regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu.

Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja današnjih panela, ali i Foruma u cijelini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu.

Forto je bio govornik na panelu "Lideri koji definiraju budućnost, budućnost koja definira lidere", na kojem je učestvovao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, koji su se osvrnuli na problem odlaska građana svih generacija iz cijele regije.

Кako je istaknuto, jedan od glavnih razloga odlaska je kvalitet života i korupcija, a tek nakon ovih razloga slijede ekonomske prilike i prilike za posao.

Nakon toga premijer KS sastao se s predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Na forumu su, između ostalih, učestvovali i predsjednici Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski.

Poslednjeg dana Foruma, u nedelju, planiran je premijerski panel, na kojem će o vizijama evropske budućnosti i aktuelnoj situaciji u procesu eurointegracija govoriti premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Također, u nedelju će se na Forumu oglasiti i predstavnici diplomatije, i to ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni i ambasador i šef Delegacije Europske unije u Srbiji Sem Fabrici, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo