Regija     | 25.11.2019. 11:08 |

Balkanske novinske agencije dogovorile uspostavu platforme za promociju turizma

FENA Internet

TIRANA, 25. novembra (FENA) - Federalna novinska agencija (FENA) sudjelovala je na 28. skupštini Asocijacije balkanskih novinskih agencija Jugoistočne Evrope (ABNA-SEE) koja je proteklog vikenda održana u Tirani.

Odlukom članova skupštine Albanska novinska agencija (ATA), odnosno generalna direktora ove agencije Armela Krasniqi, preuzela je jednogodišnje predsjedanje Asocijacijom. Planirano je da se naredna generalna skupština, u jesen 2020. godine, održi na Kosovu.

Razgovori između članova ABNA-SEE fokusirali su se na načine uspostave platforme za e-knjige kojoj bi doprinosile sve članice ABNA-e sa izvještajima i reportažnim pričama vezanim se turizam, bogatstvo i tradiciju kulturnog nasljeđa, historijske spomenike i spomenike prirode, turističke atrakcije i odredišta, kulinarske i drugi aspekte koji promovišu turistički potencijal zemalja u regionu.

Agencije članice složile su se da će platformu koristiti kao putokaz za sve turiste koji posjećuju regiju. Platforma će sadržavati glavne atrakcije i odredišta koje strani turisti mogu posjetiti u svakoj od balkanskih zemalja. 

Generalna skupština ABNA-SEE održana je nakon konferencije na temu "Mediji i turizam, ideje i rješenja", čiji je cilj bio upravo otvaranje novih kanala komunikacije u cilju promocije turizma u balkanskim zemljama.

ABNA-SEE osnovana je 1995. godine sa ciljem razvoja veće saradnje između novinskih agencija u regiji, kao i uspostavljanju atmosfere mira, prijateljstva, sigurnosti i saradnje na Balkanu. Osim FENA-e, članice ABNA-SE su SRNA (BiH), AGERPRES (Rumunija), ANA-MPA (Grčka), ANADOLU (Turska), ATA (Albanija), BTA (Bugarska), CNA (Cipar), HINA ( Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), KosovaPress (Kosovo) i TANJUG (Srbija).

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta