Regija     | 26.11.2019. 08:13 |

Prosvjednici zatražili ostavku srbijanskog ministra zbog plagiranog doktorata

FENA Agencije

BEOGRAD, 26. studenoga (FENA) – Prosvjedom „Crveni karton za Sinišu Malog“ nekoliko stotina građana zatražilo je u ponedjeljak navečer od srbijanske premijerke smjenu ministra financija Siniše Malog, čiji je doktorat Sveučilište u Beogradu prošli tjedan proglasilo plagijatom.

Prosvjed je organizirala Građanska inicijativa "Ne davimo Beograd", čiji su aktivisti u ponedjeljak ujutro priredili performans stavljajući lance i lokote na vrata ministarstva financija da tako simbolički zapriječe dolazak ministra Malog na posao.

Prosvjednici su uzvikivali "Mali, lopove", "Odlazi" i "Plagijator" i, noseći crvene kartone u rukama, na kraju zalijepili zahtjev za smjenu ministra Malog na vrata vlade Srbije.

Od premijerke Ane Brnabić zatraženo je da, zbog plagiranja doktorske disertacije, do četvrtka smijeni ministra financija uz poruku da će, ako predsjednica vlade ne ispuni njihov zahtjev, u četvrtak organizirati novi prosvjed.

Predstavnik Inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović rekao je da se građani nisu okupili samo zbog plagijata Siniše Malog, već i zato što je on "vrsni ekspert za otimačinu javnih dobara, namještanje javnih natječaja i izbjegavanje plaćanja poreza", te za "siromašenje već duboko osiromašene države", prenosi Hina.

Brnabić je izjavila u nedjelju da će Mali ostati u vladi i ocijenila da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Sveučilišta u Beogradu "politička".

Prethodno je odluku sveučilišnog odbora i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak okarakterizirao kao političku, a potom u subotu izjavio kako je od Malog ranije tražio da "pocijepa doktorat i napiše novi", ocijenivši da je za to sad kasno, te da Mali stoga mora platiti "političku cijenu".

Odbor za profesionalnu etiku Sveučilišta u Beogradu prošlog je tjedna priopćio, nakon procesa koji je trajao pet godina, da će doktorat Malog biti poništen jer je utvrđeno da je plagirao doktorsku disertaciju preuzimajući tuđe intelektualno vlasništvo bez odgovarajućeg navođenja.

Ta odluka uslijedila je nakon višemjesečnih optužbi akademske zajednice i pritiska dijela javnosti, građanskih udruga i inicijativa, te oporbenih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Tirana: Prosvjednici gađali zgradu albanske Vlade molotovljevim koktelima i kamenjem

Beroš: Prosvjed lijeve oporbe je tragikomičan, mislim da štrajka neće biti

Plenković: Prosvjed radikalne ljevice, poruke opet vulgarne i primitivne

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom