Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 15:17 |

Savez logoraša - Hapšenje Mujanovića i Osmanovića nastavak montiranih procesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Povodom hapšenja bh. građana od organa Srbije, iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini saopćeno je da su brojne žrtve, kako navode, montiranih procesa od Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Ilije Jurišića, Nasera Orića do trenutno aktuelnih Huseina Mujanovića, koji je i sam preživio strahote srpskih logora 1992., te Osmana Osmanovića.

Dodaju da će i oni, kao i prethodni, završiti još jednim porazom Srbije, koja nikako da odustane od terora i progona žrtava u namjeri da samoj sebi dokaže kako su svi isti i kako su svi činili zločine.

Iz Udruženja pozivaju institucije Srbije da prevashodno adekvatno procesuiraju odgovorne za zločine u logorima formiranim na tlu Srbije (Sremska Mitrovica, Šljivovica, Mitrovo Polje, Stajićevo, Begejci, Niš, Padinska Skela, Batajnica i mnoge druge) tokom agresorskih ratova devedesetih godina prošlog vijeka, kao i odgovorne za zločine u ostatku Bosne i Hercegovine gdje su, nedvojbeno, bile prisutne njene vojne i policijske, odnosno paravojne/parapolicijske i druge formacije čineći zločine koje ljudski um ne može pojmiti.

- Podsjećamo institucije Bosne i Hercegovine na obavezu da brinu o svojim građanima ma gdje oni bili i pozivamo ih da se svim raspoloživim sredstvima odupru pravnom nasilju srbijanskih vlasti te stanu u zaštitu svojih građana, a od pravosudnih institucija u BiH tražimo da, u skladu sa zakonima ove zemlje, procesuiraju sve odgovorne za ratne zločine počinjene na tlu Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta