Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 15:37 |

U Travniku kampanja '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 26. studenoga (FENA) - Objavljivanjem videa s porukom "Digni glas protiv nasilja nad ženama i djecom" Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika započeo je kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

- Video prikazuje psihičko i fizičko stanje žene koja je žrtva nasilja, podiže svijest javnosti o ozbiljnosti ovog problema te poziva sve građane da prijave nasilje ukoliko su žrtve ili poznaju nekoga tko je žrtva nasilja - rečeno je na konferenciji za novinare.

Iz CEM-a je upozoreno da istraživanja pokazuju da je čak 70,6 posto žena u BiH, bar u nekom trenutku, bilo izloženo nekom obliku nasilja, odnosno fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju, dok se tek 5,5 posto njih obratilo nadležnim institucijama za pomoć.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je kako će taj centar, među ostalim, organizirati predavanje "Šta trebamo znati o nasilju" te radionice za mlade "Lažno slobodan" i "Borba protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", a kampanja će biti završena 10. prosinca akcijom u zajednici.

- Akcent ovogodišnje kampanje je na mladima i njihovoj ulozi u prevenciji ovog problema, a volonteri CEM-a će motivirati i sve naše sugrađane da se aktivno uključe u suzbijanje nasilja - poručio je Krajišnik.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Infantino osuđuje 'šokantno' nasilje nakon što su navijači Trabzonspora napali igrače Fenerbahcea

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!